Prima pagină D:News

A fost descoperit un nou mineral

Redactia Descopera.ro | 04.11.2011 | ● Vizualizări: 109
A fost descoperit un nou mineral      geologie, meteorit, mineral, wassonit, Antarctica + zoom
Galerie foto (1)

“Wassonit” este numele unui nou mineral, descoperit de oamenii de ştiinţă în 1969, într-un meteorit găsit în Antartica, dar ale cărui compoziţie şi structură au devenit cunoscute abia după 40 de ani.

Meteoritul din care provine mineralul este unul dintre miile care au fost găsiţi în munţii Yamato. El are vârsta de aproximativ 4,5 miliarde de ani şi se pare că s-a desprins dintr-un asteroid care orbita între Marte şi Jupiter.

Keiko Nakamura-Messenger, cercetătorul care a condus echipa formată din specialişti americani, japonezi şi coreeni, a declarat că mineralul este unul special, nemaiîntâlnit până în prezent.

"Wassonitul este un mineral format numai din două elemente: sulf şi titan. Cu toate acestea, el posedă o structură cristalină care nu a mai fost observată până acum în natură," a afirmat Nakamura.

Mineralul proaspăt decoperit a primit numele unuia dintre pionerii studiului meteoriţilor: John T. Wasson, profesor la Universitatea din California.

Se pare că şi alte minerale găsite în proximitatea wassonit-ului constituie noutăţi pentru geologi; in prezent, ele sunt analizate pentru aflarea compoziţiei şi a structurii lor.

Sursa: article.com.au

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI