Prima pagină D:News

Pinguinii din Antarctica mor de foame, ca urmare a topirii gheţarilor

Redactia Descopera.ro | 04.14.2011 | ● Vizualizări: 1111
Pinguinii din Antarctica mor de foame, ca urmare a topirii gheţarilor     pinguini, antarctica, disparitie, ecologie, hrana, krill, adelie, chinstrap + zoom
Galerie foto (1)

Pinguinii din Antarctica ar putea muri din cauza condiţiilor grele de găsire a hranei, susţin cercetătorii americani. Doar 10% din pinguinii mici însemnaţi de către cercetători revin pentru a se reproduce. În anii '70, proporţia de pinguini ce reveneau pentru a se înmulţi se ridica la 40-50%.

Pinguinii Pygoscelis antarcticus (Chinstrap) sunt al doilea grup ca mărime din zonă, după pinguinii macaroni, şi prezintă un risc ridicat de dispariţie, deoarece populaţia lor este limitată la o singură zonă, Insulele Shetland din Sud.

"Încă mai există două-trei milioane de perechi de pinguini în această regiune, dar erau şapte-opt milioane în urmă cu douăzeci de ani", a declarat îngrijorat Wayne Trivelpiece de la Divizia de Cercetare a Ecosistemului, departament ce aparţine de Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din Antarctica.

Studiul a durat 30 de ani şi a inclus atât pinguinii Chinstrap, cât şi pe cei Adelie, din vestul Antarcticii. Cercetătorii au urmărit principala sursă de hrană a pinguinilor, nişte mici crustacee şi creveţi ce poartă numele de krill, ce servesc drept hrană şi balenelor şi focilor.



Trivelpiece este coautorul unui studiu publicat în 1992 ce sugera că populaţiile de pinguini sunt afectate în mod diferit de schimbările climatice ce duc la topirea gheţarilor. Astfel, acel studiu susţinea că pinguinii Chinstrap cresc în număr în anii călduroşi, pe când pinguinii Adelie o duc mai bine în anii răcoroşi, ce implică gheţari mai mari.

Pinguinii Chinstrap mănâncă şi îşi construiesc cuiburile departe de zăpadă şi de gheaţă, fiind considerate animale ce evită gheaţa. În schimb, pinguinii Adelie se hrănesc doar în habitatele cu multă gheaţă, fiind văzuţi ca fiind mai vulnerabili la condiţii climatice călduroase.

În urma cercetărilor aprofundate, Trivelpiece a descoperit că adevăraţii vinovaţi care au dus la dispariţia populaţiilor de pinguini, sunt micii creveţi, care afectează în aceeaşi măsură ambele specii de pinguini. Creveţii de tip kirll au nevoie de gheaţă pentru a se supravieţui. Datorită schimbărilor climatice şi topirii gheţarilor, aceşti creveţi nu se pot reproduce, ducând la dispariţia unei surse importante de hrană pentru pinguini.

În ultimii 30 de ani, biomasa creveţilor a scăzut cu 38 până la 81%, indică studiul. "Dacă încălzirea globală va continua, gheaţa ar putea să dispară de pe o mare suprafaţă a aceastei regiuni şi va duce la declinul speciilor de creveţi şi pinguini din Antarctica", precizează Trivelpiece.

Deşi schimbările climatice este principalul factor ce provoacă scăderea numărului de creveţi, un alt element care duce la acest fenomen este înmulţirea numărului de prădători ce consumă krill, de exemplu balenele. De asemenea, cei care contribuie la dispariţia creveţilor din Antarctica sunt chiar comercianţii de peşte, care utilizează aceste crustacee pentru hrana acvaculturilor, reducând astfel numărul de exemplare ce se regăsesc în mediul natural.

Deşi pinguinii nu sunt încă pe cale de dispariţie, cercetătorii au cerut Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii să evalueze starea lor şi să fie incluşi în Lista Roşie a speciilor vulnerabile.

Sursa: AFP

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI