Prima pagină D:News

După 6 decenii de interdicţie, lupii vor putea fi vânaţi din nou în SUA

Redactia Descopera.ro | 04.21.2011 | ● Vizualizări: 155
După 6 decenii de interdicţie, lupii vor putea fi vânaţi din nou în SUA     animal, mediu, specie, ameninţat, lup, vânătoare + zoom
Galerie foto (1)

Lupul cenuşiu va fi, în curând, înlăturat de pe lista speciilor ameninţate din SUA, ceea ce înseamnă că, în statele americane Montana şi Idaho, va putea fi vânat din nou, în baza unei autorizaţii speciale.

Decizia luată de Congresul Statelor Unite a venit după ce numărul lupilor din sălbăticie a crescut la 1.200 de exemplare.

Fermierii din regiune, care au observat creşterea numărului acestor animale şi care se temeau pentru soarta oilor şi vacilor lor, s-au declarat mulţumiţi de hotărârea Congresului.

Crescătorii de bovine, vânătorii şi paznicii de vânătoare spun că unele haite de lupi atacă vite şi chiar cerbi.

Cu toate acestea, experţii în protecţia animalelor susţin că scoaterea unor specii de pe listă ar putea fi riscantă.

Senatorul Jon Tester, cel care a înaintat moţiunea, a afirmat: "Acum, populaţia lupilor din Montana nu mai este echilibrată, iar prevederea ne va ajuta să ne întoarcem la o cale responsabilă de administrare."

După ce o propunere similară a fost respinsă de judecători în 2009, biologul Matt Kirby, a afirmat: "Niciodată până acum, Congresul nu a mai luat o decizie privind o anume specie. Atunci când politicienii iau decizii considerând un animal drept dăunător, este ca şi cum ar deschide cutia Pandorei."

Pentru a potoli disputa, administraţia Obama a încercat să îi convingă pe susţinătorii animalelor să sprijine planurile de gestionare a faunei din Montana şi Idaho, comsiderându-le adecvate pentru păstrarea populaţiilor de lupi la niveluri sănătoase, acum când specia şi-a revenit numeric.

De-a lungul anilor, printr-un proces de revizuire ştiinţifică stabilit în conformitate cu legea federală, unele animale au fost scoase de pe lista speciilor pe cale de dispariţie din SUA. Acum, însă, ar fi pentru prima dată când un animal ar fi scos de pe listă ca urmare a unei decizii luate de Congres.

Sursa: Mail Online