Prima pagină D:News

O populaţie de marsuini atrage turiştii în Bremen

Redactia Descopera.ro | 04.27.2011 | ● Vizualizări: 248
O populaţie de marsuini atrage turiştii în Bremen     bremen, germania, marsuini, rau + zoom
Galerie foto (1)

O populaţie din ce în ce mai mare de marsuini prezenţi în fluviul Weser a atras atenţia iubitorilor de animale de pe teritoriul nord-vestic al Germaniei, în timp ce biologii colectează informaţii pentru a proteja specia.

În ultimul timp, au început să îşi facă apariţia marsuini la doar 30 de metri de mal, spre surpriza localnicilor.

Marsuinii fac parte din una dintre cele mai mici specii de balene dinţate, fiind inconfundabili prin înotătoarea lor dorsală în formă de triunghi.

"Am observat marsuini în fiecare primăvară de-a lungul ultimilor ani. Înoată spre amonte fie singuri, fie în grupuri mici, iar uneori parcurg toţi cei 65 de km până la Bremen", a declarat Denise Wenger, biolog de la Societatea pentru conservarea delfinilor din Munichen.

În Marea Nordului se găsesc aproape 231 de mii de exemplare şi se pare că migraţia peştilor au atras marsuinii spre Weser (aproape 125 de indivizi au populat fluviul din 2007 până acum). Cu toate acestea, cercetătorii recunosc că adevăratul motiv al migraţiei nu se cunoaşte încă.

Aceste mamifere marine, ce pot creşte până la 1,8 metri lungime şi cântăresc până la 65 de kilograme, au fost observate cu o frecvenţă sporită, şi în alte râuri precum: Ems, Jade şi Elba.

Biologii au anunţat că au nevoie de orice informaţie în legătură cu aceste mamifere pentru a le putea înţelege mai bine: "cerem marinarilor, barcagiilor, pescarilor, rezidenţilor şi turiştilor din Weser să urmărească animale protejate şi de a ne împărtăşi observaţiile lor."

Marsuinii sunt deosebit de inteligenţi şi au abilităţi extraordinare de comunicare. Sunt de asemenea înotători excelenţi, având posibilitatea de a atinge o viteză maximă de 20 de kilometri pe oră şi de a ajunge la o adâncime de mai mult de 200 de metri, ţinându-şi respiraţia mai bine de un minut.

Pentru a afla mai multe despre marsuinii din Weser, anul trecut au fost instalate două microfoane subacvatice, cunoscute sub numele de detectoare click. Microfoanele înregistrează sunetele utilizate de marsuini pentru a naviga, vâna şi a comunica.

Prin această metodă, specialiştii au putut identifica 34 de sunete care au legătură cu hrana şi 29 folosite pentru comunicarea de bază.

Datele strânse au arătat că aceste mamifere fregventează fluviul Weser în principal de la începutul lunii martie şi pâna la finele lui mai, urmând ca apoi să se întoarcă în Marea Nordului.

Prin acest proiect se doreşte sensibilizarea oamenilor cu scopul de a demara acţiuni de protejarea marsuinilor. În prezent, singurul domeniu din Germania unde balenele sunt protejate este în vestul insulei Sylt .

În timp ce pescuitul excesiv şi schimbările climatice au un efect negativ asupra dietei marsuinilor, aceste mamifere se confruntă şi cu riscul de a fi prinse în plasele de pescuit.

Sursa: The Local

Tag-uri: bremen | germania | marsuini | râu | weser