Prima pagină D:News

Cum să tragi de fiare în mod ecologic

Redactia Descopera.ro | 04.29.2011 | ● Vizualizări: 216
Cum să tragi de fiare în mod ecologic     sport, fitness, sala, aparat, ecologie, mediu, carbon, electricitate, energie + zoom
Galerie foto (1)

Cum ar fi dacă ai putea valorifica energia consumată într-o sală de sport, transformând-o în energie electrică? E un gând care s-ar putea să fi trecut prin mintea multor persoane, în timp ce transpiră, depunând efort pe banda de alergat, într-o sală de sport.

Pentru Adam Boesel, posesorul sălii de sport Green Microgym din Portland, SUA, ideea s-a transformat în realitate.

În ultimii trei ani, energia fizică cheltuită aici de clienţii sălii a fost transformată în energie electrică, utilizată în clădire.

Când utilizatorii pedalează la bicicletele pe care Boesel le-a creat şi pe care acum le şi comercializează, un generator produce electricitate, care va fi folosită la întreţinerea sălii.

Majoritatea oamenilor generează, pe parcursul unui antrenament de o jumătate de oră, între 50 şi 150 de waţi, putere suficientă pentru a alimenta un telefon mobil timp de o săptămână.

Această energie este refolosită în clădire pentru a asigura funcţionarea sistemul de ventilaţie, a celui de iluminat, a sistemului audio şi a televizoarelor cu ecran plat .

Boesel, fost profesor de şcoală primară în Seattle, susţine că factura energiei electrice a scăzut cu 60% în ultimii trei ani iar sala sa de sport este cu 85 % mai eficientă decât altele de aceiaşi mărime.

Numai în 2009, 36% din energia consumată a fost produsă de clienţi, echivalentul a 37.000 de kilowaţi-oră, echivalând cu o scădere a emisiilor de carbon cu 3.356 de kilograme sau renunţarea la parcurgerea a 131.000 km cu maşina sau plantarea a 6 hectare cu copaci.

The Green Microgym este construită pe o suprafaţă de 278.709 pătraţi şi este dotată cu panouri solare şi pardoseli fabricate din materiale provenite din resurse regenerabile. Chiar şi hârtia igienică este obţinută din hârtie reciclată.

Boesel a deschis, în sistem de franciză, o a doua sală de sport "eco" într-un cartier din sudul Portlandului şi plănuieşte să deschidă o a treia, pe cont propriu.

Împreună cu un partener din Seattle, el fabrică şi comercializează aparate de fitness care produc energie electrică.

Cu toate acestea, deocamdată, producerea unei cantităţi de energie electrică în măsură să susţină în întregime o sală mare de sport este imposibilă. Acest proiect funcţionează doar în cazul sălilor mici, de cartier.

Sursa: Mail Online