Prima pagină D:News

93% dintre mexicani au televizoare, însă doar 65% au duşuri!

Redactia Descopera.ro | 05.02.2011 | ● Vizualizări: 36
93% dintre mexicani au televizoare, însă doar 65% au duşuri!     mexic, recensamant, statistici + zoom
Galerie foto (1)

În urma recensământului realizat anul acesta în Mexic a reieşit că ţara a evoluat semnificativ în ultimii ani.

Dacă în 1990 una din cinci locuinţe nu avea pardoseală, în prezent, doar 6% din case au pământ pe jos. Practic, acum toate au energie electrică, în timp ce acum 20 de ani una din zece locuinţe nu era dotată cu asa ceva. O zecime din mexicani nu au canalizare, dar numerele stau mult mai bine decăt acum două decenii, când doar una din trei locuinţe avea.

Mult mai interesant este ce au aceşti oameni în case. Majoritatea caselor sunt dotate cu televizoare (93%), în timp ce doar 82% au frigidere, iar doar 65% au duşuri. Curios lucru dacă ne gândim că este vorba de o ţară în care temperaturile sunt foarte ridicate iar televiziunea transmite programe îngrozitoare.

La fel de bizar este şi faptul că deşi tarifele practicate de reţelele de telefonie mobilă sunt unele dintre cele mai ridicate din lume, două treimi din mexicani au un telefon mobil, deşi doar patru din zece au unul fix.

Numărul vorbitorilor de limbi indigene este mai mare decât în ​​anul 2000, ajungându-se la 6,7 milioane de persoane care comunică în nahuatl sau alte limbi din familia maya. În acelaşi timp, numărul de persoane aflate în imposibilitatea de a vorbi spaniolă a scăzut.

Acest lucru se datorează în mare parte sistemului de învăţământ, care a evoluat în ultimii ani. Mai puţin de 2% din tineri sunt analfabeţi, comparativ cu o treime, câţi erau în ani '70.

Capitala, deşi pare că este suprapopulată, a înregistrat o scădere a populaţiei cu şase procente în ultimii cinci ani. Baja California Sur, cea mai slab populată zonă a Mexicului, a obţinut o creştere de 10% a numărului de locuitori, datorită turismului şi a unei "explozii" de pensionări.

Şi numărul rezidenţilor străini s-a triplat în ultimii ani, ajungându-se la aproape un milion.

Sursa: The Economist