Prima pagină D:News

Când ştim cât va dura o experienţă, o trăim mai intens

Redactia Descopera.ro | 05.12.2011 | ● Vizualizări: 60
Când ştim cât va dura o experienţă, o trăim mai intens     studiu, experienta pozitiva, experienta negativa, psihologie, timp, durata + zoom
Galerie foto (1)

Un nou studiu arată că o experienţă pozitivă este cu atât mai bună cu cât se cunoaşte dinainte durata ei. Această amplificare se întâlneşte şi în cazul unei experienţe negative: şi aceasta devine mai neplăcută dacă se cunoaşte dinainte durata acesteia.

Majoritatea persoanelor susţin că prin cunoaşterea duratei unui eveniment plăcut se "ucide momentul distractiv", în timp ce cunoaşterea lungimii unui eveniment neplăcut îl face pe acesta mai tolerabil. Autorii studiului au demonstrat contrariul prin această cercetare.

"În loc să slăbească afectivitatea episoadelor de-a lungul timpului, cunoaşterea duratei acestora le intensifică, făcând o experienţă pozitivă mult mai plăcută, în timp ce o experienţă negativă devine mai cumplită" explică autorii studiului.

Studiul a fost efectuat în rândul elevilor unei şcoli din Taiwan şi a fost compus din două programe. Primul era conceput pentru a ajuta elevii să-şi îndeplinească obiectivele academice. Jumătate din numărul studenţilor care au participat la prima sesiune au ştiut că aceasta va dura 60 de minute, iar cealaltă jumătate a ştiut că aceasta va dura cât alte sesiuni ţinute după programul de şcoală (între 30 şi 90 de minute). "Rezultatele arată că în timp ce studenţii au prezis o durată cunoscută ar ameliora experienţele lor negative, în realitate acestea au fost amplificate", relatează cercetătorii.

Al doilea program consta în ascultarea unei melodii de 30 de secunde, cântată de un star pop. Cercetătorii au descoperit că oamenii care ştiau cât va dura experienţa au avut reacţii mai intense decât ceilalţi.

Studiile ulterioare au demonstrat că numărătoarea inversă efectuată în timpul unei experienţe pozitive diminuează bucuria participanţilor, dar ajută la ameliorarea experienţelor negative. "Numărătoarea inversă în timpul unei activităţi concentrează atenţia asupra finalului acesteia, distrăgând-o de la activitate în sine", menţionează cercetătorii.

Sursa: Eurekalert