Prima pagină D:News

Orice perete poate deveni o interfaţă tactilă

Redactia Descopera.ro | 05.14.2011 | ● Vizualizări: 77
Orice perete poate deveni o interfaţă tactilă     microsoft, perete, touch, interfata tactila, + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii de la Microsoft, în colaborare cu cei de la Universitatea din Washington, au descoperit o modalitate de a valorifica radiaţiile emise de diferite dispozitive, pentru a produce o interfaţă de calculator care să transforme orice perete într-o suprafaţă sensibilă la atingeri.

Tehnologia ar putea permite întrerupătoarelor de lumini, termostatelor, televizoarelor şi sistemelor de securitate, să fie controlate de oriunde din casă. De asemenea, tehnologia ar putea favoriza apariţia unor noi interfeţe pentru jocuri.

"Există radiaţie electromagnetică peste tot în jurul nostru" a declarat Desney Tan, cercetător senior la Microsoft. Deşi antenele radio preiau o mare parte a radiaţiilor, corpul nostru este de asemenea o antenă, explică acesta.

Atunci când o persoană atinge un perete care ascunde o instalaţie electrică, aceasta devine o antenă care captează radiaţiile de fond şi care produce semnale electrice distincte, în funcţie de poziţia corpului şi localizarea faţă de perete. Acest semnal electric unic poate fi colectat şi transformat de către un dispozitiv conectat la corpul uman, sau aflat foarte aproape de acesta.

Atunci când o persoană atinge un punct aflat în spatele canapelei, gestul poate fi recunoscut şi interpretat pentru a da volumul mai încet la combina audio, de exemplu.

Până acum, cercetătorii au demonstrat doar faptul că perturbaţiile electromagnetice pot fi transformate într-un semnal utilizabil pentru o interfaţă de recunoaştere a mişcărilor, cu ajutorul corpului uman.

Într-un experiment, voluntarii au purtat o brăţară pentru a preveni energia statică să se păstreze în corp. Un fir ce venea de la această brăţară a fost conectat la un convertor analog-digital, care a transmis date de la brăţară la un laptop aflat în rucsac. Un algoritm capabil să «înveţe» pe măsură ce acumulează informaţii a fost folosit pentru a prelucra mai apoi datele obţinute pentru a identifica modificările apărute în semnalele electrice atunci când o persoană stă lângă un perete, atinge peretele, sau atunci când aceasta intră în casă.

În viitor, echipa de cercetători îşi propune să realizeze un sistem de analiză a datelor în timp real şi de a crea unele mult mai mici: un telefon sau un ceas în loc de un laptop care să ajute la colectarea şi analizarea datelor.

Ajustarea sistemului pentru a-l face mai uşor de utilizat este foarte importantă, susţine Pattie Maes, profesor al Laboratoarelor Media de la MIT. În timp ce oamenii de ştiinţă sugerează că ar trebui folosite etichete sau alte marcaje pentru a indica punctele de control de pe pereţi, însă este posibil ca această abordare să nu fie pe placul tuturor.

Sursa: Technology Review