Prima pagină D:News

O nouă explicaţie pentru postura bipedă a omului: este mai eficientă în luptă

05.21.2011 | ● Vizualizări: 953
O nouă explicaţie pentru postura bipedă: avantajul pe care aceasta o conferă în luptă     postura bipeda, pumn, lupta, om, lovituri, avantaj, bipedalism + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii ar fi putut evolua către postura bipedă datorită avantajului pe care aceasta o conferă în luptă. Atunci când stăm în două picioare, loviturile de pumn sunt mai puternice. Loviturile în jos sunt mult mai puternice decât cele îndreptate în sus. Acesta ar putea fi, de asemenea, unul dintre motivele pentru care femeile îşi aleg parteneri înalţi, susţin cercetătorii.

"Selecţia în favoarea unui comportament agresiv şi a unei buneperformanţe în luptă ar putea fi unul din factorii ce au dus laevoluţia mersului biped", a afirmat cercetătorul David Carrier dela Universitatea din Toronto.

Când oamenii stau în două picioare, lovitura lor de pumneste cu 40-50% mai puternică decât dacă s-ar susţine în toatemembrele. Atunci când loviturile sunt date de sus în jos, putereaacestora este cu 200% mai mare decât loviturile date de jos în sus.Acest lucru explică de ce bărbaţii mai înalţi au un avantaj înluptă.

Alte animale, printre care se numără şi pisicile, câinii şi alteprimate, se ridică în picioare în timpul luptei, dar oamenii suntsingurii care au păstrat această poziţie.Teoriile referitoare la motivul pentru care oamenii au păstrataceastă poziţie sunt diverse: folosim mâinile pentru a ne sprijinisau a căra diferite obiecte, sau pentru a ne feri de soare în cazulîn care ne plimbăm prin savană. Carrier susţine că performanţasporită în luptă pe care această poziţie o conferă este un altmotiv ce explică această transformare.

Atunci când cimpanzeii se bat, aceştia stau în două picioare şiîşi folosesc braţele pentru a se lovi unii pe alţii. Maimuţele mariprecum cimpanzeii, cimpanzeii bonobo şi gorilele nu îşi pot strângemâna pentru a forma un pumn, astfel nu se pot compara abilităţilelor de luptă cu cele ale oamenilor.

Voluntarii care au participat la studiul lui Carrier au lovit unsac de box poziţionat la diferite unghiuri. Acest fel de test ar fifost greu de realizat cu cimpanzei, deoarece este foarte dificil caaceştia să fie învăţaţi să îşi folosească pumnii.

Herman Pontzer, un cercetător la Universitatea Washington carenu a luat parte la acest studiu, susţine că această lucrarereprezintă un test excelent pentru a verifica abilităţile oamenilorde a se bate, dar nu este convins de influenţa luptelor în evoluţiamersului biped.

"Nu consider că acest studiu aduce argumente puternice pentruipoteza că poziţia bipedă a fost o adaptare care facilita unavantaj în lupte. Dacă cimpanzeii şi alte patrupede pot şi chiaradoptă această poziţie bipedă în luptă, atunci de ce ar favorizaevoluţia o schimbare radicală a anatomiei?" scrie Pontzer într-une-mail adresat redacţiei LiveScience.

Carrier susţine că lupta a jucat un rol important, alături dealţi factori care au dus la evoluţia omului către statura bipedă.De asemenea, acesta a prezentat şi o altă ipoteză: În cazul în carerivalitatea dintre oameni era reciprocă, atunci creştereaabilităţii de luptă în două picioare ar fi putut compensa pentrureducerea locomoţiei în copaci. Acesta menţionează căAustralopithicus, un strămoş al oamenilor, avea corpul specializatpentru poziţia verticală de luptă, adesea întâlnită în rândulmasculilor.

"Dacă cea mai mare ameninţare ar fi constat în alţi indivizi dinaceeaşi specie, ceea ce este adevărat în cazul oamenilor moderni,atunci e necesar să fii mai bun în a concura contra membrilor dinaceeaşi specie. Astfel, nu era util să fii mai rapid (competiţielocomotorie), ci performanţa în luptă ar fi fost mai importantă", adeclarat Carrier.

Studiul a fost publicat pe data de 18 mai 2011, în Jurnalul PLoSONE.

Sursa: LiveScience