Prima pagină D:News

Suprafaţa defrişată în jungla amazoniană, de 6 ori mai mare decât anul trecut!

Redactia Descopera.ro | 05.23.2011 | ● Vizualizări: 1034
Suprafaţa defrişată în jungla amazoniană, de 6 ori mai mare decât anul trecut!     amazon, jungla amazoniana, defrisare, dezastru ecologic, despadurire + zoom
Galerie foto (1)

Despăduririle din jungla Amazonului brazilian au crescut de aproape şase ori, sugerează date noi.

Imaginile din satelit arata că defrişările au crescut de la 103 km pătraţi în martie şi aprilie 2010, până la 593 km pătraţi în aceeaşi perioadă a anului 2011, mare parte dintre acestea având loc în Mato Grosso, statul brazilian în care se cultivă cele mai multe boabe de soia.

Veştile apar cu puţin timp înaintea votării unei noi legi de protecţie a pădurilor.

Ministrul brazilain al mediului, Izabella Teixeira, susţine că cifrele sunt alarmante şi ca răspuns a anunţat constituirea unui cabinet de criză, cu scopul de a reduce nivelul defrişărilor până în luna iulie.

Analiştii spun că cifrele au luat autorităţile pe nepregătite, după ce în luna decembrie a anului trecut, un raport guvernamental anunţa că defrişările din această zonă a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 22 de ani.

Unii ecologişti susţin că din cauza cererii tot mai mari de soia şi bovine fermierii au fost încurajaţi să defrişeze pentru a avea mai mult spaţiu de cultivare şi creştere a animalelor. Alţii, însă, consideră că există o legătură strânsă între defrişările excesive şi dezbaterile asupra unei noi legi, mai permisive, privind protecţia pădurilor. "Sunt 300-400 parlamentari aici, în Brasilia, care spun că defrişatul ar putea să nu mai fie pedepsit prin lege", spune Marcio Astrini de la Greenpeace.

Camera Deputaţilor a amânat votul privind Codul Silvic, dar ar putea lua problema, din nou, în considerare săptămâna viitoare.

Codul Silvic, adoptat în 1934 şi modificat ulterior în 1965, stabileşte cât de mult poate defrişa un fermier. În prezent se impune ca 80% din pămîntului din Amazon să rămână împădurit.

Susţinătorii schimbării spun că legea actuală împiedică dezvoltarea economică şi susţin că Brazilia trebuie să pregătească mai mult teren pentru agricultură. Cu toate acestea, oponanţii se tem că, în forma lor actuală unele dintre modificările propuse ar putea oferi agricultorilor o formă de amnistie pentru terenurile despădurite.

Schimbările au fost invocate de Aldo Rebelo, lider al Partidului Comunist din Brazilia (PCdoB) şi susţinut de un grup în Congres cunoscut sub numele de "ruralists" care doresc să dezvolte Brazilia sectorului agroindustrial.

Sursa: BBC News