Prima pagină D:News

Privighetoarea va dispărea din Marea Britanie în următorii 30 de ani

Redactia Descopera.ro | 06.01.2011 | ● Vizualizări: 373
Privighetoarea va dispărea din Marea Britanie în următorii 30 de ani     privighetoarea, disparitie, pasare, marea britanie, extinctie, privighetoare, cerbi + zoom
Galerie foto (1)

Privighetoarea ar putea ajunge pe lista păsărilor pe cale de dispariţie în Marea Britanie în următorii 30 de ani, dacă nu se vor lua măsuri pentru a opri această tendinţă, anunţă cercetătorii britanici.

Din 1998 şi până acum, numărul păsărilor din această specie s-a înjumătăţit. Oamenii de ştiinţă doresc să afle locul din Africa unde aceste păsări migrează pe timpul iernii din Anglia, ce rămâne încă un mister..

Paul Stancliff, purtător de cuvânt al Trustul Britanic de Ornitologie (TBO), a afirmat că este nevoie de mai multe cercetări în ceea ce priveşte ruta aleasă de păsări şi în cazul în care pe acest traseu există schimbări de mediu, înseamnă că şi acesta poate fi un factor ce contribuie la scăderea numărului de privighetori. De asemenea el a anunţat că dacă acest declin continuă, atunci specia va dispărea din Marea Britanie în aproape 30 de ani.

Conform celor de la TBO, cele mai afectate au fost privighetorile care trăiesc în pădure. Acum 7 ani, în pădurea Bradfield din Suffolk, existau 12 perechi de privighetori, acum 3 ani rămăsese doar una, iar în prezent au dispărut.

Totodată, TBO a anunţat că este posibil că păşunatul cerbilor să fi dus la distrugerea unui anumit tip de sol favorizat de aceste păsări.

O altă posibilitate ar fi ca declinul să se producă pe drumul de migrare, care este lung şi presupune trecerea prin zone cu diferite clime.

Până azi, doar o singură pasăre a putut fi monitorizată, aflându-se astfel că ea a migrat în Guinea-Bissau pe timpul iernii britanice. Pe parcursul traseului ea a trecur prin Portugalia, ca apoi să traverseze Atlanticul. Prin urmare cercetătorii nu pot şti traseul exact al tuturor acestor păsări, dar speră că vor putea efectua mai multe cercetări în viitorul apropiat.

Având în vedere că oamenii au început să populeze Africa de Vest din ce în ce mai mult, este posibil ca păşunatul excesiv să se fi produs şi aici, producând distrugerea solului şi implicit a acestei specii.

"Privighetoarea constituie o specie esenţială, iar gândul că în câteva decenii va dispărea este înfricoşător", susţine Paul Stancliff.

Sursa: Daily Mail