Prima pagină D:News

Putem cultiva un creier în laborator? Nu chiar, dar aproape...

Redactia Descopera.ro | 06.12.2011 | ● Vizualizări: 264
Putem cultiva un creier în laborator? Nu chiar, dar aproape...     neurologie, creier, celula, memorie + zoom
Galerie foto (1)

Ideea unui creier care să rămână viu, odată desprins de restul corpului, şi să-şi păstreze funcţiile, este de de domeniul SF – deocamdata. Totuşi, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Pittsburg, SUA, au făcut un pas în această direcţie: au reuşit să cultive în laborator celule cerebrale de şobolan, astfel incat acestea au prezentat activitate de tip neuronal

Unul dintre cele mai fascinante domenii de studii in neurologie este cel legat de memorie, o funcţie a creierului încă puţin cunoscută şi înţeleasă.

Studierea modului în care celulele din creier comunică unele cu altele în acest proces este dificilă "pe viu", datorită complexităţii structurilor implicate şi dimensiunilor foarte mici ale celulelor.

Dar, pe o cultură de celule, ar putea fi mai simplu: cercetătorii de la Universitatea din Pittsburg au cultivat în laborator, pe o suprafaţă acoperită cu proteine speciale, celule nervoase embrionare provenite din creierul şobolanilor, din regiunea numită hipocamp.

La maturitate, celulele au format între ele conexiuni nervoase similare celor observate în creier şi au putut susţine o activitate de tip cerebral timp de 12 secunde.

Asemenea reţele neuronale restrânse pot fi foarte utile pentru studiul funcţiilor celulelor nervoase, deoarece pot fi stimulate chimic sau electric, în cadrul unor experimente, iar simplitatea structurii lor permite observarea mai uşoară a rezultatelor.

Sursa: The Register

Tag-uri: neurologie | creier | celula | memorie