Prima pagină D:News

15% din populaţia Terrei suferă de dizabilităţi

06.13.2011 | ● Vizualizări: 211
15% din populaţia Terrei suferă de dizabilităţi     populatie, dizabilitati, raport, oms + zoom
Galerie foto (1)

Aproape 15% din populaţia planetei (aproximativ 785 milioane de oameni) suferă de dizabilităţi mentale sau fizice, în acest segment încadrându-se şi 5% din copii, susţine un raport eliberat de Organizaţia Mondială de Sănătate.

Cele mai multe astfel de probleme se întâlnesc la persoanele cuvârste înaintate din ţările slab dezvoltate şi vizează atâtdizabilităţile mentale, cât şi fizice.

Raportul, făcut public la Organizaţia Naţiunilor Unite din NewYork, a constatat că problemele sunt agravate de sărăcie şi de zecide alte variabile, inclusiv stigmatizarea, barierele arhitecturale,lipsa de protecţie juridică, costul asistenţei şi lipsa deinformare a persoanelor autorizate să ofere ajutor (în specialprofesioniştilor din domeniul sănătăţii), despre cum săinteracţioneze cu persoane cu handicap.

Raportul este primul de acest fel realizat de OMS şi vrea sătragă un semnal de alarmă asupra problemelor legate de ajutorareaşi integrarea persoanelor cu dizabilităţi.Proiectul a durat patru ani şi a inclus 360 de cercetători dinîntreaga lume, mulţi dintre ei suferind de diverse handicapuri.Împreună, aceştia au realizat nenumărate recensăminte, ancheteepidemiologice şi articole ştinţifice.

Principala problemă identificată de acest raport este faptul căsituaţia dizabilităţilor va continua să se înrăutăţească dacăguvernele nu o recunosc şi decid să acţioneze pentru remediere.Această creştere a problemelor legate de dizabilităţi sunt legatede doi mari factori: bogăţia şi vârsta.

În ţările cu venituri mici şi medii, 66.5 la sută din toţi aniitrăiţi cu dizabilităţi sunt consecinţa unor boli netransmisibileprecum cele cardiace, accidentele vasculare cerebrale, bolipsihice, emfizem şi cancer. Acest procent este de şapte ori maimare decât cel asociat bolilor infecţioase ca rujeola, tuseaconvulsivă, pneumonia, meningita sau SIDA.

Pe măsură ce în ţările subdezvoltate venitul mediuîncepe să crească şi milioane de oameni încep să muncească înbirouri, să mănânce mâncare de tip fast food, să fumeze şi să numai facă mişcare, gama dizabilităţilor se extinde, incluzând boliprovocate de obezitate, diabet, artrită şiarteroscleroză.

Pe de altă parte, în toată lumea, dizabilităţile sunt associatecu înaintarea în vârstă.

Dizabilităţile se întâlnesc în număr foarte mare la persoanelece depăşesc 80 de ani, segment de vârstă care este în continuăcreştere.

Subiectul este de mare interes pentru Banca Mondială, care oferăîmprumuturi şi subvenţii pentru multe din ţările sărace ale lumii.Prin urmare, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a asumatresponsabilitatea de a aduna date legate de problemele de sănătatedin întreaga lume.

Proiectul s-a dovedit a fi unul dificil, cercetătoriiconfruntându-se nu numai cu problema comună a datelor destul delimitate din Asia şi Africa, unde, de fapt, sunt înregistrate celemai mari probleme de sănătate, ci şi cu definirea conceptului de"handicap" care este variabil şi depinde atât de starea fiziologicăa individului, cât şi de măsura în care îi afectează capacitatea dea fi activ.

Rezultatele au arătat că în ultimii ani au avut loc îmbunătăţiriconsiderabile în multe regiuni, inclusiv în cele slab dezvoltate.

De exemplu, un proiect recent din Allahabad, India, care vizeazăintegrarea copiilor cu handicap a reuşit să îi înscrie pe aceştia,cu succes, în multe şcoli, iar rata lor de vaccinare a crescutsemnificativ.

Într-un cartier sărac din Karnataka, India, un proiectguvernamental susţinut de o organizaţie locală a construit toaletepentru toată lumea, inclusiv pentru persoanele cu handicap.

De asemenea, în ţări precum Mali, Niger şi Burkina Faso s-aînregistrat o scădere a infectării cu bacteria Neisseriameningitides care poate produce surzire şi chiar meningită. ÎnUganda, Proiectul Sustainable Clubfoot Care care urmăreştedotarea cu proteze şi pregătirea personalului medical cu privire laaceastă problemă. În Brazilia, mijloacele de transport public auadoptat un design universal pentru a permite accesul persoanelor cudezabilităţi.

Raportul oferă o listă lungă de sugestii pentru ţări cu privirela modul în care să recunoască nevoile persoanelor cu handicap,acceptându-le şi incluzându-le în societate.

Cu toate acestea, nu există o ordine sau o listă de priorităţi,deşi se pare că în prim plan este menţinerea în şcoli a copiilor cuprobleme medicale.

Sursa: Washington Post

Tag-uri: populatie | dizabilitati | raport | oms