Prima pagină D:News

Urmaşul hipersonic al Concorde va zbura de la Paris la Tokyo în 150 de minute! (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 06.22.2011 | ● Vizualizări: 3231
Urmaşul hipersonic al Concorde va zbura de la Paris la Tokyo în 150 de minute! (VIDEO)     concorde, zehst, eads, avion, viitor, aeronava, hipersonic + zoom
Galerie foto (1)

Grupul EADS a confirmat planurile de a construi un avion hipersonic ce ar putea zbura de la Paris la Tokyo în aproximativ două ore şi jumătate. Cunoscut sub numele de ZEHST (Zero Emisii şi Înaltă Viteză de Transport), avionul futuristic va avea multe dintre caracteristicile predecesorului său supersonic, Concorde.

ZEHST va zbura la o altitudine de 32 km, iar călătoria de la Paris la Tokyo va dura 2.5 ore. Dar succesorul aeronavei Concorde este încă în stadiul de design, şi chiar dacă proiectul va avea succes, acesta nu se va lansa până în anul 2050.

Deşi ZEHST va arăta similar unui Concorde, tehnologia va fi mult îmbunătăţită. "Similaritatea designului arată că ideile aerodinamice aplicate în anii '60 erau extrem de inteligente", afirmă purtătorul de cuvânt al proiectului, Gregor Van Kursell, care a adăugat că un alt aspect care va asemăna ZEHST de Concorde va fi preţul unei călătorie.

"Acest avion nu este destinat turiştilor, iar călătoriile cu ZEHST nu vor fi ieftine. Acestea sunt dedicate oamenilor de afaceri ce au nevoie să călătorească rapid de pe un continent pe altul, să plece dimineaţa şi să se reîntoarcă acasă după-amiaza", a menţionat Van Kursell.

Înainte ca aeronava Concorde să se retragă în 2003, un zbor de retur de la Paris la New York costa în jur de 6.000 de euro.

"Nu ştim cât va costa combustibilul atunci când se va efectua primul zbor. Este posibil să coste mult mai mult", a adăugat Van Kursell.

Aeronava ZEHST, ce este dezvoltată în colaborare cu Japonia (în timp ce Concorde este un proiect Franco-Britanic), va transporta între 50 şi 100 de pasageri.

Avionul va decola de pe o pistă convenţională şi va fi alimentat iniţial de turbo-ventilatoare convenţionale. Odată ajuns în aer, rachetele-motor ale avionului şi statoreactoarele îl vor ridica în aer la 32 de kilometri în atmosfera superioară.

La sfârşitul cursei, aeronava va plana către pământ şi va reporni turbo-ventilatoarele pentru a avea o aterizare controlată.

În ciuda vitezei sale foarte mari, avionul va fi puţin zgomotos, dar spre deosebire de Concorde, această aeronavă va fi mai puţin poluatoare.

Jean Botti susţine că avionul va zbura la o altitudine foarte mare, astfel că zgomotul nu va fi detectabil, iar uzul biocombustibililor şi un mixului de hidrogen şi oxigen pentru rachete va duce la emisii nepoluante.

Pasagerii nu ar trebui să se grăbească să cumpere bilete pentru primul zbor, despre care Van Kussel spune că nu va avea loc până în 2050. Cea mai apropiată dată pentru zboruri de testare va fi în jurul anului 2020.

"Toate tehnologiile sunt disponibile la ora actuală, dar utilizarea a trei tipuri de motoare diferite în acelaşi avion nu a mai fost întâlnită. Nimeni nu ar trebui să subestimeze acest proiect", încheie Van Krussel.

Sursa: France24