Prima pagină D:News

Mai multe meduze au reuşit să oprească o centrală nucleară din Scoţia

Redactia Descopera.ro | 07.02.2011 | ● Vizualizări: 519
Mai multe meduze au reuşit să oprească o centrală nucleară din Scoţia     centrala nucleara, radiatii, meduze, energie nucleara, scotia, reactor, reactoare + zoom
Galerie foto (1)

O centrală nucleară din estul Scoţiei a fost nevoită să-şi închidă reactoarele după ce o masă mare de meduze a fost descoperită pe dispozitivele de filtrare a apei marine, susţine societatea de exploatare.

"Ambele unităţi ale centralei nucleare Torness au fost închise manual pe data de 28 iunie, ca urmare a maselor mari de meduze descoperite pe filtrele de apă pentru răcirea reactoarelor" au declarat reprezentanţi ai EDF Energy, compania care gestionează centrala nucleară din apropierea oraşului Dunbar.

Aceştia au explicat faptul că închiderea a fost doar o măsură de precauţie şi au insistat că "niciodată nu s-a pus problema unui pericol public" şi că nu a existat niciun impact asupra mediului.

"Reducerea debitului de apă rece datorită pătrunderii meduzelor, a algelor şi a altor reziduuri marine este prevăzută în specificaţiile referitoare la siguranţa centralei, nu reprezintă o noutate", susţine declaraţia.

Acţiunile de înlăturare a meduzelor din apele din apropierea centralei nucleare sunt în curs de desfăşurare, iar personalul monitorizează zona pentru a depista alte eventuale invazii de meduze.

"Reactoarele vor fi repornite de îndată ce situaţia va fi sub control", susţin reprezentanţii EDF.

Sursa: AFP