Prima pagină D:News

Operaţia de bypass gastric poate conduce la dependenţa de alcool!

Redactia Descopera.ro | 07.03.2011 | ● Vizualizări: 1040
Operaţia de bypass gastric poate conduce la dependenţa de alcool!     bypass, gastric, dependenta, alcool + zoom
Galerie foto (1)

Persoanele care au suferit operaţii de bypass gastric au tendinţa de a deveni dependente de alcool.

Operaţia de bypass gastric are ca scop micşorarea stomacului. Procedura permite bolului alimentar (cantitatea de mancare ingerată la o masă) să ocolească o parte din intestinul subţire, cee a ce înseamnă că senzaţia de saturaţie se va obţine mult mai rapid, reducându-se cantitatea de hrană consumată şi implicit numărul de calorii.

Mulţi pacienţi cred că problemele lor se vor termina după rezolvarea aspectului greutăţii, dar lucrurile abia încep să se complice pentru majoritatea, care are tendinţa de a-şi transforma dependenţa de mâncare în dependenţă de alcool.

"Dependenţa de alcool sau de droguri se întâlneşte frecvent în cazul pacienţilor care au suferit operaţii de bypass gastric. Des se diagnostichează şi alte dependenţe, precum cea de sex şi de cumpărăturile excesive. Aceste persoane înlocuiesc o dependenţă cu alta", spune psihologul Marty Lerner.

Pacienţii care suferă intervenţii chirurgicale de bypass gastric au o probabilitate de patru ori mai mare decât restul populaţiei să devină dependenţi de alcool, susţine un studiu prezentat luna trecută la o conferinţă din Chicago. Studiul, care a urmărit 12.277 pacienţi cu vâsta peste 25 de ani şi care au suferit intervenţii chirurgicale bariatrice, a relevat că pacienţii operaţi de bypass gastric riscă să devină dependenţi de alcool mai mult decât cei trataţi cu metode restrictive (spre exemplu, montarea laparoscopică a inelului de silicon ajustabil).

Deoarece operatia de bypass gastric cauzează trecerea alimentelor şi băuturilor pe lângă stomac, direct în intestinul subţire, alcoolul ajunge în sânge mult mai rapid, a declarat Magdalena Plecka Ostlund, cercetator principal într-un studiu efectuat la Institutul Karolinska din Suedia. Unor pacienţi nu le place acest efect, dar altora le place foarte mult, afirmă doctorul James Mitchell, preşedintele clinicii de neuropsihiatrie de la Facultatea de Medicină a Universităţii North Dakota.

Cercetătorii spun că, atunci când oamenii încearcă să renunţe la dependenţă, în acest caz la cea alimentară, simt nevoia să găsească un alt element către care să-şi canalizeze atenţia.

Sursa: Tampa Bay

Tag-uri: bypass | gastric | dependenta | alcool