Prima pagină D:News

A fost identificat primul animal terestru ce supravieţuieşte după ce a fost mâncat

Redactia Descopera.ro | 07.12.2011 | ● Vizualizări: 425
A fost identificat primul animal terestru ce supravieţuieşte după ce a fost mâncat     melc, animal, digestie, pasare, mancat, supravietuire, biologie + zoom
Galerie foto (1)

O echipă de cercetători din Japonia a descoperit recent o specie de melci ce sunt capabili să supravieţuiască chiar şi după ce au fost înghiţiţi de păsări.

Specia de pasăre Zosterops japonicus din insula Hahajima, Japonia se hrăneşte cu melci tereştri mici, numiţi Tornatellides boeningi.

Hrănind păsările cu melci, cercetătorii au descoperit că 15% dintre aceştia au supravieţuit digestiei, fiind găsiţi vii în excremente. Mai mult, unul dintre ei a reuşit să se reproducă după ce a trecut prin intestin.

De aici specialiştii au ajuns la concluzia că păsările prădătoare ar putea fi un factor cheie în ceea ce priveşte răspândirea populaţiilor de melci.

Se ştia deja că seminţele plantelor sunt răspândite de păsări care se hrănesc cu fructe, iar studii anterioare au arătat că melcii de apă dulce pot supravieţui deşi au fost înghiţiţi de peşti, dar până acum nu se ştia că şi melcii tereştri sunt capabili de acest lucru.

Cercetătorii care au studiat populaţiile de melci T. boeningi de pe insula Hahajima au urmărit şi diferenţele genetice ale populaţiilor găsite aici şi au descoperit variaţii considerabile. Rezultatele au arătat că, în ciuda izolării geografice, melcii se împerechează mai degrabă cu melci din populaţii diferite.

Oamenii de ştiinţă spun că principalul avantaj al acestor melci ce le permite supravieţuirea după ce sunt ingeraţi de păsări este dimensiunea lor redusă. Având în medie doar 2,5 mm, aceşti melci se descurcă mult mai bine decât cei din alte specii, ale căror cochilii sunt grav afectate atunci când sunt mâncaţi de păsări.

Acum cercetătorii vor efectua alte studii pentru a afla dacă melcii prezintă şi alte adaptări care le permit să supravieţuiască atunci când sunt ingeraţi de păsări.

Sursa: BBC News

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI