Prima pagină D:News

Leii, gheparzii şi leoparzii ar putea dispărea în următorii 15 ani

07.14.2011 | ● Vizualizări: 500
no title     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Dereck şi Beverly Joubert, doi specialişti în protecţia mediului, au atras atenţia asupra pericolului de dispariţie a unor animale sălbatice.

Cei doi au sosit la Londra la începutul lunii iulie pentru ainaugura o expoziţie de fotografie pe tema animalelor sălbatice,proiect susţinut de National Geographic.

Cei doi studiază leii, leoparzii şi gheparzii în mediul lornatural de aproximativ 30 de ani şi au văzut efectivele acestorspecii micşorându-se cu timpul: "Trăiau 450.000 de lei înlume atunci când ne-am născut, iar în prezent au mai rămas doar20.000", susţine Dereck. "Leoparzii au scăzut dela 700.000, la 50.000, iar gheparzii de la 45.000 la 12.000. Şitigrii sunt în scădere, de la 50.000, la 3.000", a adăugatsoţia lui.

Este posibil ca nepoţii noştri să nu mai vadă acesteanimale decât în poze. Chiar şi elefanţii, bivolii,zebrele şi antilopele, specii care supravieţuiesc ferindu-se dincalea prădătorilor, sunt pe cale de dispariţie."Ne aşteptăm ca felinele mari să dispară din mediul lornatural în 10-15 ani, dacă nu se intervine în vreun fel",susţine Dereck. El caută sprijin din partea guvernelor ţărilorafricane pentru schimbarea legislaţiei, fără de care eforturile lorar fi lipsite de finalitate. "Gândiţi-vă la tigri. În ciudaeforturilor depuse pentru conservarea a speciei, au mai rămas doar900 de exemplare în India. Se va întâmpla acelaşi lucru încazul leilor. Este o problemă gravă", continuă Dereck.

"În fiecare an, 600 de lei sunt vânaţi legal în expediţii devânătoare în Tanzania, Zimbabwe, Namibia, Africa de Sud şi Zambia.Ţările respective permit şi vânătoarea de leoparzi în limita a2.000 de exemplare anual", explică Beverly.

"Dacă dispar prădătorii, nu mai există motiv pentru caalte specii să migreze", adaugă Dereck. Elefanţii şi bivolii se vorstabili într-un loc şi vor dobândi multe boli. Ei se vor adăpa înaceleaşi locuri, vor elimina excrementele în zona în care pasc, iarnumărul paraziţilor va creşte simţitor.

"Şacalii şi hienele se vor înmulţi în cazul în care leii nu vormai exista şi vor elimina prada de talie mijlocie, precum impala şialte specii de antilope, zebre, şi gnu, după care se vor vâna întreei", justifică Dereck.

Având sprijinul publicaţiei National Geographic, cei doi soţi austudiat felinele timp de un sfert de secol şi speră ca acestespecii să mai existe şi atunci când vor ieşi la pensie.

Prima lecţie pe care au învăţat-o soţii Joubert despre lei afost cea despre sprijinul colectivităţii. Dacă o leoaică estebolnavă, ea poate fi scutită de "muncă" o zi sau două şi se poatehrăni din prada prinsă de alţii, spre deosebire de un leopard, careface parte dintr-o specie solitară ce vânează în păduri. O femelăde leopard care nu poate vâna nu mănâncă.

O altă lecţie învăţată a fost aceea a lucrului în echipă,valabilă şi în cazul oamenilor: "Un grup de 8 până la 10 indiviziare dimensiunile esenţiale pentru ca acesta să fie eficient. Laaceste dimensiuni se pot obţine rezultate pozitive şi se pot legarelaţii între toţi membrii grupului. În cadrul unui grup de 50 deindivizi se vor crea duşmani comuni şi se va ajunge la împărţireaîn alte grupuri eficiente de 8-10 indivizi", susţine Dereck.

Soţii Joubert susţin că nu doresc să intervină în viaţaanimalelor sălbatice. "Am fost nevoiţi să respingem un pui deleopard pe care îl urmăream de trei ani, care se urca în maşinanoastră, astfel încât să nu-i dărâmăm încrederea în noi, dar sănici nu-i compromitem şansele de supravieţuire în sălbăticie"povesteşte Dereck. Cei doi soţi au pornit motorul vehiculului lorpentru a imita mârâitul unei mame leopard nemulţumite, moment încare Legadema (personajul central din filmul Leopardul) a sărit dinmaşina lor şi nu a mai dorit niciodată să se apropie de ea.

Soţii Joubert şi-au dat seama că era nevoie de măsuri pentruprotecţia leoparzilor. Aceştia erau vânaţi pentru carne, pentruagrement, pentru industria medicamentelor sau otrăviţi de fermierişi nu puteau fi salvaţi decât prin impunerea de măsuri ferme.

O ultimă lecţie pe care soţii Joubert au învăţat-o de laLegadema, o femelă de leopard nu tocmai pricepută la vânătoare, afost aceea că hotărârea, perseverenţa şi promovarea unei cauze înîncercarea de a transmite un mesaj pot produce rezultate chiar şiatunci când nimeni nu pare să asculte.

Dereck şi Beverly Joubert au câştigat pentru filmul Leopardulcinci premii Emmy, un premiu Peabody şi un premiu World EcologyAward, meritele fiindu-le recunoscute şi de American Academy ofAchievement (o organizaţie nonprofit ce urmăreşte educarea şiinspirarea tinerilor), precum şi de guvernul din Botswana, carele-a acordat ordinul naţional de merit.

Sursa: The Independent