Prima pagină D:News

Scandal în Brazilia: pădurea amazoniană este distrusă cu Agentul Orange!

Redactia Descopera.ro | 07.18.2011 | ● Vizualizări: 929
Scandal în Brazilia: pădurea amazoniană este distrusă cu Agentul Orange!     amazon, jungla amazoniana, defrisare, dezastru ecologic, despadurire, defoliant, agent orange, agentul orange + zoom
Galerie foto (1)

Fermierii "curăţă" pădurile Amazoniene cu Agentul Orange, susţine agenţia responsabilă cu mediul din Brazilia.

Această substanţă a fost utilizată în Războiul din Vietnam şi a omorât sau rănit aproximativ 400.000 de oameni. Câteva zeci de ani mai târziu, erbicidul este utilizat din nou pentru a omorî, de această dată victimă fiind jungla Amazoniană.

În ultimele săptămâni, autorităţile au descoperit fermieri care pulverizau substanţe chimice în diferite secţiuni ale pădurii în încercarea de a înlătura pădurile, fără ca funcţionarii să observe. Erbicidele sunt mult mai greu de detectat decât metodele tradiţionale de defrişare, care implică instrumente mai greu de ascuns - tractoare şi lanţuri.

Agenţia braziliană ce se ocupă cu problemelor legate de mediu, Institutul brazilian de Mediu şi Resurse Naturale Regenerabile (IBAMA), a fost prima avertizată cu privire la utilizarea Agentului Orange în Amazon, cu ajutorul unor fotografii realizate prin satelit. Oficialii de la IMABA au declarat că este probabil ca otrava să fi fost aruncată dintr-o aeronavă.

Fotografiile au prezentat aproximativ 180 de hectare de pădure care au fost deja otrăvite. Cu toate acestea, într-o pădure bogată în vieţuitoare, precum Amazonul, victime nu au fost doar miile de copaci, ci şi animalele. Nu se poate estima numărul exact al animalelor şi speciilor afectate, dar există puţine şanse ca acestea să fi scăpat Agentului Orange.

Într-un raid recent, oficialii de la IBAMA au descoperit aproximativ patru tone de produs chimic care aşteaptă să fie dispersate. În cazul în care erbicidul ar fi fost utilizat, ar fi distrus 3.000 de hectare de pădure tropicală şi ar fi contaminat apele subterane. Fermierul care avea în posesie substanţele chimice a fost arestat şi riscă o amendă în valoare de 1.3 milioane de dolari.

Trecerea către tehnicile de defrişare realizate sub acoperire vine ca urmare a deciziei guvernului brazilian de a opri exploatarea forestieră ilegală. În 2008, după o creştere de 3,8 la sută a defrişărilor, comparativ cu anul precedent, guvernul brazilian a anunţat un plan de reducere a defrişărilor cu 70 la suta în urmatorii zece ani, sau de aproximativ 6.000 de kilometri pătraţi anual.

Folosirea Agentului Orange pentru a înlătura pădurile tropicale transformă defrişarile din Amazon într-o problemă şi mai urgentă.

Sursa: The Guardian