Prima pagină D:News

Criză la NASA: din ce în ce mai mulţi astronauţi pleacă în mediul privat!

Redactia Descopera.ro | 07.19.2011 | ● Vizualizări: 314
Criză la NASA: din ce în ce mai mulţi astronauţi pleacă în mediul privat!     nasa, astronauţi, spatiu, explorare, cosmos + zoom
Galerie foto (1)

Corpul de astronauţi NASA a ramas doar o umbră din ce a fost odată, iar tendinţa continuă să fie una de scădere continuă.

Din cei 149 de astronauţi care făceau parte din acest corp în urmă cu un deceniu, au mai rămas doar 60. În plus, se pare că odată cu întoarcerea pe Terra a navetei Atlantis, după ce aceasta îşi va încheia ultimul zbor, mai mulţi astronauţi se vor retrage din program.

Deşi Staţia Spaţială Internaţională va avea nevoie de echipaj pentru cel puţin încă un deceniu, tot mai mulţi astronauţi renunţă la program. Problema este cu atât mai gravă cu cât nu există înlocuitori.

Comandantul ultimului zbor al lui Discovery, Steven Lindsey, a părăsit NASA săptămâna trecută pentru o altă companie, iar cel al lui Endeavour, Mark Kelly, se pregăteşte să se pensioneze peste 2 luni.

Aşa se face că acum şeful astronauţilor de la NASA, Peggy Whitson, se străduieşte să ridice moralul celor de la Centrul Spaţial Johnson din Houston, Texas, sediul central al astronauţilor.

De obicei, printre cele 6 persoane care locuiesc în laboratorul orbital se numără doi americani. Acum, după ce NASA nu mai are capacitatea de a transporta astronauţii spre Staţia Spaţială Internaţională, mai multe companii private din SUA speră să preia postul de taxi spaţial, în următorii 3-5 ani, permiţând astfel NASA să se axeze doar pe explorarea spaţiul cosmic.

Whitson - care a fost de două ori rezident pe staţia spaţială - mărturiseşte că are nevoie de 55-60 de astronauţi activi. Ea trebuie să ţină cont de absenţe provocate de accidentări, boli, sarcină sau chiar expuneri la radiaţiile cosmice.

Consiliul Naţional al Cercetării evaluează acum numărul exact al astronauţilor de care au nevoie Statele Unite. În funţie de rezultate, NASA ar putea să ia în calcul formarea unei noi clase, mai mici, de astronauţi. Indiferent de dimensiune, vor exista o multime de candidaţi, toţi dornici să se alăture clubului exclusivist. Începând din 1959 şi până acum, doar 330 de americani au fost acceptaţi de NASA pentru a deveni astronauţi, în condiţiile în care pentru aceste locuri au aplicat în jur de 45.000 de candidaţi.

Sursa: SF Gate