Prima pagină D:News

Armurile ar fi putut decide soarta bătăliei de la Agincourt (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 07.25.2011 | ● Vizualizări: 659
Armurile ar fi putut decide soarta bătăliei de la Agincourt     agincourt, bătălie, studiu, armuri, razboi, istorie + zoom
Galerie foto (1)

Mulţi dintre noi ar trebui să-şi pună întrebarea cum ar fi arătat lumea dacă războaiele de cucerire nu ar fi avut loc. Dar care au fost elementele care au influenţat un război?

Ei bine, o echipă de cercetători britanici s-a oprit asupra armurii purtate de soldaţii secolului al XV-lea. Aceştia au utilizat benzile de alergare pentru a vedea câtă energie era consumată de un soldat care purta o astfel de armură. Oamenii de ştiinţă au monitorizat o serie de voluntari îmbrăcaţi cu o astfel de armură medievală în timp ce lucrau pe benzile de alergat. Ei au demonstrat faptul că subiecţii utilizau o cantitate imensă de energie. În plus, picioarele acestora suportau o masă mai mare, iar în final ei ajungeau să sufere de insuficienţă respiratorie.

Efectul provocat de o astfel de greutate i-a determinat pe cercetători să creadă că armurile medievale au jucat un rol foarte important în bătălia de la Agincourt.

În faimosul război anglo-francez din 1415, cavalerii din Hexagon au pierdut în faţa britanicilor, în ciuda faptului că aceştia din urmă erau depăşiţi numeric. Cercetătorii au declarat faptul că armurile purtate de soldaţii francezi i-au încetinit atât de mult în încercarea lor de a traversa terenul noroios care despărţea cele două fronturi, încât nu au avut nicio şansă în faţa britanicilor.

"Aceste armuri cântăresc între 30 şi 50 de kilograme, ceea ce înseamnă o bună parte din greutatea purtătorului", a declarat doctorul Graham Askew, îndrumătorul proiectului de la Universitatea din Leeds.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii le-au cerut subiecţilor să îmbrace armuri identice cu cele ale englezilor, germanilor şi italienilor şi să urce pe benzile de alergat. Aceştia au înregistrat cantitatea de oxigen inhalată şi cea de dioxid de carbon eliminată de subiecţi pentru a calcula câtă energie a fost folosită. De asemenea, prin intermediul unor camere video performante, cercetătorii au putut monitoriza mişcările membrelor voluntarilor.

"Principala noastră descoperire a fost aceea că pentru a mişca o astfel de armură este necesară o cantitate imensă de energie", a completat Graham Askew. Echipa de cercetători a concluzionat că o astfel de armură necesită de două ori mai multă energie din partea celui care o poartă. De asemenea, protecţiile pentru piept şi spate afectau ritmul respirator. Soldaţii acelor vremuri erau forţaţi de greutatea celor două protecţii să inspire scurt şi des în loc să inspire adânc, lucru care conducea la extenuare.

De asemenea, cercetătorii au analizat performanţele voluntarilor îmbrăcaţi cu armura, iar mai apoi aceştia au fost rugaţi să poarte în spate un rucsac cu aceeaşi masă. "Am descoperit prin acest experiment o mare diferenţă. Este mult mai greu să porţi o armură decât să ai în spate acceaşi masă. Am fost curioşi să vedem care este motivul. S-a descoperit faptul că aproximativ 7-8 kilograme din armură se află în zona picioarelor, ceea ce înseamnă că pentru a te deplasa faci un efort mult mai mare", a declarat acelaşi doctor Askew.

Thom Richardson, curator la Muzeul Armurilor Regale din Leeds, confirmă faptul că se bănuia dintotdeauna că armurile îngreunau mişcările purtătorului, dar afirmă că n-ar fi purtat nimeni elemente inutile pe câmpul de bătălie.

Odată cu apariţia armelor de foc, lupta de aproape şi-a pierdut din importanţă şi acest lucru s-a văzut în evoluţia ulterioară a armurilor.

Sursa: BBC News