Prima pagină D:News

Elefanţii asiatici sunt capabili să dezvolte reţele sociale complexe

Redactia Descopera.ro | 07.31.2011 | ● Vizualizări: 499
Elefanţii asiatici sunt capabili să dezvolte reţele sociale complexe     elefant, asia, pachiderm, social, prieteni, reţea socială + zoom
Galerie foto (1)

Elefanţii asiatici au fost mult timp consideraţi antisociali, însă un nou studiu infirmă această ipoteză, oferind detalii suprinzătoare despre complexitatea reţelelor sociale ale acestor pahiderme.

Până acum, despre femelele-elefant din Asia se credea că au doar un mic grup de "prieteni" şi puţini cunoscuţi în afara grupului, spre deosebire de femelele de elefant din savana africană, care trăiesc în grupuri mari şi unite.

Acum, un nou studiu demonstrează că femelele de elefant din Asia sunt foarte sociabile şi au numeroase prietene. Aceşti elefanţi sunt capabili de a întreţine prietenii puternice chiar şi cu exemplarele cu care nu s-au mai văzut de mai bine de un an.

Studiul adaugă elefanţii asiatici pe o mică listă de specii, printre care se numără şi delfinii, capabile să menţină relaţii sociale complexe în ciuda faptului că între doi indivizi nu are loc un contact zilnic, o abilitate considerată ca fiind dificilă din punct de vedere cognitiv.

Elefanţii asiatici sunt, de asemenea, extrem de dificil de studiat în sălbăticie, susţine Shermin de Silva, autoarea studiului. Ei trăiesc în păduri dese, aşa că cercetătorii sunt în măsură să observe animalele numai din copaci înalţi sau privindu-i atunci când se adună la oaze de apă.

În urmă cu 30 de ani, o populaţie de elefanţi asiatici din Sri Lanka a devenit observabilă din cauza faptului că şi-a pierdut pădurea în care trăiau. Oamenii au trunchiat copacii, au transformat ţinutul în plantaţii de tec şi au creat un baraj pe râul din regiune. Astfel au creat rezervaţia Uda Walawe. În anul 1972, 308 kilometri pătraţi din jurul rezervaţiei au fost transformaţi în Parcul Naţioanal Udawalawe. Între 800 şi 1.200 de elefanţi care trăiau în vechea pădure trăiesc astăzi pe iarba din acest parc.

Noul cadru în care trăiau elefanţii le-a permis cercetătorilor să identifice 286 de femele adulte de elefant asiatic. Cercetătorii au urmărit apoi relaţiile sociale a 51 de elefanţi pe o perioadă de doi ani. Imediat Silva a realizat că elefanţii au reţele sociale foarte dezvoltate, fapt ce nu era cunoscut până în prezent. Femelele adulte au fost văzute petrecându-şi timpul împreună într-o zi, după care au fost văzute singure, iar în zilele următoare au fost văzute în prezenţa altor femele.

Oamenii de ştiinţă au identificat "prietenii" elefanţilor drept indivizii care stau la 500 de metri distanţă unii de alţii, care se mişcă împreună, se odihnesc sau îşi împart resursele. Femelele care au mulţi prieteni au tendinţa de a fi tovarăşi necredincioşi, adeseori întrerupând legăturile cu cu indivizii identificaţi de oamenii de ştiinţă drept "cei mai buni prieteni". Cele care au mai puţini prieteni s-au demonstrat a fi mai loiali acestora.

Deşi unii elefanţi nu îşi văd companionii pentru o lungă perioadă de timp, aceştia pot comunica şi în alte feluri: atât chimic, cât şi acustic (de multe ori elefanţii îşi pun trompa în pământ pentru a detecta vibraţiile emise de alţi elefanţi, care pot servi drept un semnal de alarmă).

Analiza statistică a cercetătorilor referitoare la relaţiile elefanţilor demonstrează că femelele de elefant asiatic trăiesc într-o societate extrem de fluidă şi dinamică, cu indivizi care părăsesc grupurile, după care se reintegrează.

Acum, cercetătorii doresc să înţeleagă cum reuşesc elefanţii să menţină aceste reţele sociale complexe, dat fiind că acest lucru solicită o capacitate cognitivă de nivel înalt.

Sursa: Science Mag