Prima pagină D:News

Prima aeronavă “printată” din lume s-a înălţat în aer

Redactia Descopera.ro | 08.01.2011 | ● Vizualizări: 818
Prima aeronavă “printată” din lume s-a înălţat în aer      tehnologie, aeronava, avion, print, imprimanta + zoom
Galerie foto (1)

Inginerii de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, au creat un o aeronavă fără pilot (UAV) a cărei structură a fost în întregime printată cu ajutorul imprimantei EOS EOSINT P730.

Acest model de imprimantă funcţionează pe baza unui laser care topeşte particule de material, determinând fuzionarea lor şi construind astfel obiecte din plastic sau metal, strat cu strat.

După ce toate componentele au fost printate, asamblarea lui SULSA (Southampton University Laser Sintered Aircraft) a durat mai puţin de o oră.

Aeronava este electrică, are o anvergură de doi metri, iar viteza maximă la care poate ajunge este de 150 de kilometri pe oră.

Spre deosebire de modurile tradiţionale de fabricaţie, întregul proces de construire a SULSA a durat doar câteva săptămâni şi a costat mult mai puţin. În plus, datorită faptului că nu sunt folosite unelte pentru fabricare, eventualele schimbări ale formei şi dimensiunii aeronavei se pot face fără costuri suplimentare.

"Această modalitatea de construire este foarte rapidă şi uşoară, dar şi deosebit de complexă. Dacă avionul ar fi fost fabricat convenţional, ar fi fost nevoie de un număr mare de piese, a căror fixare ar fi necesitat timp şi mulţi bani," a declarat Jim Scanlan, unul dintre autorii proiectului.

Sursa: ZDNet