Prima pagină D:News

Pământul a avut cândva două Luni?

Redactia Descopera.ro | 08.07.2011 | ● Vizualizări: 206
Pământul a avut cândva două Luni?     astronomie, luna, pamantul, coliziune + zoom
Galerie foto (1)

O nouă teorie sugerează că Pământul a avut la un moment dat o a doua Lună, mai mică, ce a pierit într-o coliziune lentă cu "sora sa mai mare". Cercetătorii cred că această coliziune ar explica existenţa misterioasă a munţilor pe partea îndepărtată a Lunii.

Oamenii de ştiinţă susţin că viteza relativ mică de coliziune a fost crucială în adăugarea de material în emisfera lunară rar văzută de noi.

Timp de zeci de ani, cercetătorii au încercat să înţeleagă de ce partea Lunii vizibilă de pe Pământ este plată şi plină de cratere, în timp ce partea "întunecată" are cratere şi lanţuri muntoase de până la 3.000 m altitudine.

Diferite teorii au fost propuse pentru a explica aceste diferenţe.

Recent, cercetătorii au argumentat că Pământul a fost lovit de o planetă de dimensiunile lui Marte, în urmă cu aproximativ patru miliarde de ani. Resturile rezultate în urma acestui impact s-au agregat şi au dus la formarea Lunii.

Dar oamenii de ştiinţă susţin că un alt corp lunar, mai mic, s-ar fi format din acelaşi material şi a rămas blocat într-un câmp gravitaţional aflat între Pământ şi Lună.

Doctor Martin Jutzi de la Universitatea din Berna, Elveţia, a explicat că, după ce milioane de ani a fost prinsă între cele două planete, mica Lună a intrat pe un curs de coliziune cu "sora ei mai mare", având o viteză mai mică de trei kilometri pe secundă.

Oamenii de ştiinţă susţin că impactul ar fi dus la acumularea de material pe scoarţa lunară şi ar fi redistribuit, de asemenea, magma care se afla pe partea vizibilă a Lunii. Această idee a fost susţinută de observaţile provenite de la vehiculul spaţial Lunar Prospector.

Cercetătorii consideră că singura metodă de a demonstra acestă teorie este aceea de a compara modelele lor cu structura detaliată a Lunii; aceste informaţii ar putea fi obţinute de la NASA, fiind vorba despre date colectate cu ajutorul sondei Lunar Reconnaissance Orbiter.

Cercetătorii implicaţi în acest studiu speră ca datele provenite de la misiunile lunare NASA să susţină sau să infirme teoria lor.

Detaliile acestor teorii au fost publicate în revista Nature.

Sursa: BBC

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI