Prima pagină D:News

Robot, fă-mi o prăjitură! (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 08.08.2011 | ● Vizualizări: 112
Robot, fă-mi o prăjitură!     robot, gatit, prajitura, tehnologie + zoom
Galerie foto (1)

Recent, a fost proiectat un robot care să ştie să pregătească o prăjitură de la început până la sfârşit, (chiar dacă murdăreşte totul în jurul lui).

Prepararea prăjiturilor poate părea o sarcină simplă pentru noi, dar este o provocare să descompui întregul proiect în paşi individuali pentru a putea fi realizat de un robot. Acesta trebuie să urmeze o reţetă lungă, ce necesită o bună coordonare între mâini şi ochi pentru a ridica boluri şi pentru a se opri din amestecat atunci când aluatul este gata pentru a fi pus la cuptor.

Mario Bollini, un absolvent al Institutului Tehnologic Massachusetts (MIT), a programat un robot de la Willow Garage pentru a amesteca un aluat de prăjituri, a-l pune într-o tavă şi a o pune apoi în cuptor. Robotul, denumit "BakeBot", poartă o bonetă de bucătar, un halat de hârtie chirurgical şi un şorţ. Are are şi o modificare specială - o spatula de cauciuc în locul mâinii drepte.

BakeBot utilizează o cameră video şi un scanner cu laser pentru a genera o hartă 3D a obiectelor de pe masă. El identifică astfel bolurile în funcţie de culoare şi adaugă apoi în bolul principal ingredientele măsurate în prealabil. Mişcările robotului, deşi atent controlate, nu au fineţea tipic omenească.

Aspectul final al prăjiturii este unul nu foarte apetisant, dar gustul acesteia este fabulos, declară Daniela Rus, îndrumătorul lui Bollini. Willow Garage sunt deja cunoscuţi pentru proiectarea unui robot capabil să prepare clătite.

Sursa: New Scientist

Tag-uri: robot | gatit | prajitura | tehnologie