Prima pagină D:News

Pedepsele fizice duc la reducerea inteligenţei emoţionale a copiilor

Redactia Descopera.ro | 08.10.2011 | ● Vizualizări: 581
Pedepsele fizice duc la reducerea inteligenţei emoţionale a copiilor     copii, scoala, violenta, bataie, pedeapsa fizica, inteligenta emotionala + zoom
Galerie foto (1)

Un nou studiu susţine că lovirea copiilor duce la reducerea inteligenţei lor emoţionale şi la transformarea comportamentului acestora într-unul antisocial.

Cercetătorii au descoperit că bătaia, folosită în locul pedepselor non-fizice, reduce abilitatea de funcţionare executivă a copiilor, cea care ne permite să gândim pe moment şi să ne modificăm comportamentul atunci când este necesar.

Continuarea adoptării unor pedepse corporale ar putea duce la scăderea gradului de disciplină prezentat de copiii copiilor supuşi acestui tratament şi la înrăutăţirea comportamentului acestora. În timp ce se vor comforma regulilor pe termen scurt, pentru a nu fi bătuţi, pe termen lung, aceştia nu vor înţelege motivul pentru care trebuie respectate normele şi nu le vor mai lua în considerare.

Autorii studiului avertizează că acest lucru ar putea conduce la niveluri scăzute de autocontrol şi la comportamente necorespunzătoare pe termen lung.

Cercetătorii au monitorizat 63 de copii de la două şcoli private din Africa de Vest, având vârste cuprinse între cinci şi şase ani. Una dintre şcoli folosea pedeapsa corporală pentru probleme ce porneau de la uitarea unui creion, până la perturbarea orelor de curs, pe când cealaltă unitate de învăţământ utiliza disciplina non-fizică (avertismente verbale şi pauze).

Toţi copiii participanţi la studiu proveneau din acelaşi tip de familii şi trăiau în medii similare. Părinţii acestora erau în favoarea pedepsei corporale, chiar dacă şcoala nu era de aceeaşi părere.

Tinerii au primit apoi o serie de sarcini pentru a le fi testate abilităţile de funcţionare executivă. Rezultatele au fost publicate în jurnalul "Social Development", arătând că şcolarii mai în vârstă care au evitat pedeapsa corporală au primit scoruri mai mari în cadrul testelor ce au analizat capacitatea executivă în comparaţie cu elevii care au fost bătuţi. De asemenea, copiii bătuţi au prezentat o capacitate redusă în cadrul testelor ce verificau inteligenţa verbală.

Cercetătorii urmează să continue studierea celor două grupuri de copii, pentru a observa efectele pe termen lung ale pedepselor fizice.

Sursa: The Telegraph