Home » D:News » Dinozaurii hibernau?

Dinozaurii hibernau?

Dinozaurii hibernau?
Publicat: 11.08.2011
Timp de peste un deceniu, unii oameni de ştiinţă au crezut că dinozaurii care trăiau în regiunile din preajma Polului Sud – unde se găsea pe atunci şi Australia – ar fi supravieţuit lungilor ierni polare hibernând. Acum, această teorie este pusă în discuţie datorită unor noi descoperiri.

Holly Woodward, absolventă a Universităţii din Montana, a constatat că fiziologia dinozaurilor care trăiau în Australia, acum mai bine de 160 de milioane de ani, era aceeaşi cu cea a dinozaurilor de pe întreg Pământul. În această perioadă, Australia era situată pe Cercul Antarctic, ceea ce înseamnă că dinozaurii trăiau aproape 6 luni pe an în întuneric.

Woodward a decis să înceapă cercetarea după ce a participat la un conferinţă unde l-a auzit pe dr.Thomas Rich, autorul unui studiu despre dinozaurii din regiunile polare, susţinând ideea conform căreia dinozaurii au supravieţuit ca urmare a unui proces de hibernare pe timpul nopţilor polare.

De îndată ce a primit finanţarea pentru studiul său, Woodward a călătorit spre Australia de unde a găsit oase de la 18 specii diferite de dinozauri.
Studiul s-a bazat pe studierea unor linii de creştere sau inele formate în ţesutul osos, formaţiuni care apar atunci când oasele se opresc din creştere, indicând ritmul în care a crescut respectivul animal.

Un studiu anterior acestuia, bazat pe numai două astfel de oase, a găsit semne de acest gen pe un os, dar pe celălat nu. Având în vedere că oasele nu cresc în timpul hibernării (când toate procesele fiziologice sunt mult încetinite), absenţa inelelor a condus la ideea că respectivul dinozaur ar fi hibernat.
Testele efectuate de Woodward au dat însă rezulştate diferite. Inelele au fost găsite la toate exemplare, mai puţin la cele mici, nedezvoltate, ceea ce înseamnă că lipsa lor nu avea legătură cu hibernarea.

Având în vedere că teoria hibernării, de la care a pornit studiul, s-a dovedit a fi greşită, Woodward a deschis calea pentru noi ipoteze: ca aceşti dinozauri să fi moştenit de la strămoşii loc carcateristici adapatative care să le fi permis supravieţuirea în tot felul de condiţii sau să fi avut un înveliş izolator, care le proteja corpul de temperaturile scăzute. Întrucât cercetările sunt abia la început, aceste ipoteze urmează să fie verificate în timp.

Lucrarea lui Woodward a apărut în publicaţia PLoS ONE, la începutul lunii august.

Sursa: FOXNews

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase