Home » D:News » Swarmanoid a câştigat „premiul Oscar pentru roboţi” (VIDEO)

Swarmanoid a câştigat „premiul Oscar pentru roboţi” (VIDEO)

Swarmanoid a câştigat „premiul Oscar pentru roboţi” (VIDEO)
Publicat: 21.08.2011
60 de roboţi concepuţi de cercetătorii de la Universitatea Liberă din Bruxelles, Belgia, au fost antrenaţi să comunice unii cu alţii pentru a executa diferite sarcini într-un mediu nefamiliar, toate acestea cu o precizie militară. Echipa robotizată, intitulată „Swarmanoid”, a câştigat echivalentul premiului Oscar în lumea roboticii, trofeul oferit de „Association for the Advancement of Artificial Intelligence”.

Grupul de roboţi, denumit în mod colectiv „Swarmanoid”, este format din trei specii de roboţi specializaţi: „eye-bots” (maşinării mici zburătoare care pot naviga pe holuri şi printre uşi pentru a ajunge la ţintă), „foot-bots” (maşinării care se rostogolesc de-a lungul podelei pentru a forma un lanţ de comunicare, folosindu-se de LED-uri şi semnale infraroşii pentru a transmite mesaje), „hand-bots” (roboţi cu clame în formă de mâini, care se pot urca pe o bibliotecă pentru a lua o carte).

Filmul care prezintă roboţii în acţiune a câştigat premiul întâi în cadrul Competiţiei de Filme privind Inteligenţa Artificială, juriul fiind impresionat de modul în care cei 60 de roboţi au colaborat pentru a îndeplini misiunea – aceea de a găsi o carte şi de a o scoate din bibliotecă.

Dezvoltatorii speră ca aceşti roboţi să poată fi programaţi pentru a lupta împotriva incendiilor, pentru a conduce misiuni de căutare şi salvare sau chiar pentru a explora planete îndepărtate. Finanţarea acestui proiect este asigurată de Comisia Europeană.

Realizarea cercetătorilor de la Universitatea Liberă din Bruxelles i-a entuziasmat pe fanii roboticii. Cyriaque Lamar, de la io9, a declarat că „am mai văzut astfel de «roiuri» de roboţi şi înainte, dar niciunul dintre acestea nu este la fel de spectaculos ca şi Swarmanoid, care transformă până şi cel mai banal lucru într-un thriller de spionaj”.

Iată clipul cu ajutorul căruia Swarmanoid a cucerit cel mai important premiu din lumea roboticii:

Sursa: The Week

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase