Home » D:News » Suntem deja 7 miliarde?

Suntem deja 7 miliarde?

Suntem deja 7 miliarde?
Publicat: 03.09.2011
În viitorul foarte apropiat, populaţia Terrei va atinge, pentru prima dată, pragul de 7 miliarde de locuitori. Pământeanul „cu numărul” şapte miliarde se va naşte, cu mare probabilitate, în China sau India, ţările care au populaţii de peste un miliard de locuitori. Asta dacă nu cumva s-a născut deja...

Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit că evenimentul ar putea avea loc, cel mai probabil, în ziua de 31 octombrie, dar istoria a dovedit că, de cele mai multe ori, aceste predicţii demografice pot fi eronate.

Nimeni nu poate şti sigur dacă populaţia Pământului nu a depăşit cumva pragul de 7 miliarde, de vreme ce niciun statistician nu se încumetă să dateze cu exactitate acest eveniment cu încărcătură simbolică.

Populaţia a crescut covârşitor în ultimele secole. Acum 2.000 de ani, când, după tradiţia creştină, s-a născut Iisus, se prespune că Terra avea în jur de 300 de milioane de locuitori. Pragul de un miliard a fost atins în anii 1800, cel de 6 miliarde a fost înregistrat în 1999. Organizaţia Naţiunilor Unite susţine că totuşi ritmul creşterii se va diminua gradat, estimând pentru anul 2050 o cifră cuprinsă între 8 şi 10,5 miliarde.

Această evoluţie va aduce cu ea unele schimbări. În curând, India, care are o populaţie actuală de 1,2 miliarde, va bate recordul Chinei, devenind cea mai populată ţară. O altă explozie demografică are loc în Africa subsahariană. Nigeria, cea mai populată dintre ţările Africii, cu 165 de milioane de locuitori, va avea o populaţie de 750 de milioane până la jumătatea acestui secol.

Un alt exemplu compară două regiuni diferite din punct de vedere al dezvoltării economice. Germania, un stat puternic industrailizat, care în prezent are 80 de milioane de locuitori, va rămâne, în următorii 40 de ani, cu o populaţie de 72 de milioane. La polul opus, Etiopia are în prezent o populaţie egală cu cea a Germaniei, dar în 4 decenii, numărul locuitorilor va fi de aproape 174 de milioane.

Asta înseamnă că lumea industralizată îmbătrâneşte rapid.

Schimbările populaţionale vor duce şi la schimbarea raporturilor de putere şi la modificarea influenţei politice al unor state. Ţări precum India, China şi Brazilia (aceasta din urmă având deja o populaţie de 193 milioane) au înregistrat deja o creştere a lor influenţei politice.

Ca urmare a acestor veşti, mulţi oameni politici europeni afirmă că, într-o lume populată de 7 miliarde de locuitori, cei 500 de milioane de europeni vor fi nevoiţi să se unească pentru a-şi păstra valorile. Evoluţia numerică va pune presiune asupra resurselor şi va crea conflicte între state.

Organizaţia WWF estimează că, dacă se menţine ritmul actual al consumului, până în 2050 am avea nevoie de trei planete de pe care să luăm resurse.

Sursa: The Hindu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase