Home » D:News » A fost descoperit primul calmar bisexual!

A fost descoperit primul calmar bisexual!

A fost descoperit primul calmar bisexual!
Publicat: 21.09.2011
Cercetătorii americani au descoperit prima specie de cefalopod din lume la care masculii au comportament bisexual. Raportul ştiinţific a fost publicat în prestigiosul Biology Letters emis de către Royal Society.

Cercetătorii au studiat imaginile obţinute acum 20 ani în apele de mare adâncime din jurul Montery Submarine Canyon, din apropierea coastelor Californiei.

Capturile video realizate la mare adâncime cu ajutorul unui aparat din clasa Remotely Operated Vehicles, au arătat o specie de calmar abisal denumit Octopotheuthis Deletron, ale cărei dimensiuni modeste nu depăşesc 12 centimetri lungime, cefalopodul trăind la adâncimi cuprinse între 400 şi 800 metri.

Până la analizarea atentă a imaginilor video, cercetătprii credeau că această specie de calmar de mare adâncime are obiceiuri de împerechere similare cu ale rudelor sale.

Nu am bănuit niciodată că specia Octopotheuthis deletron este bisexuală. Cel puţin masculii au un comportament bisexual evident. Analizând orele de filmări, am descoperit cu surprindere că atât femelele, cât şi masculii purtau depozite spermatice. Cum depozitele spermatice erau ataşate în mod similar de trupurile masculilor, am dedus că masculii au căzut fără voia lor tentativelor de inseminare întreprinse de ceilalţi masculi”, declară Hendrik Hoving, cercetător în cadrul Monterey Bay Aquarium Research Institute.

Bizarul comportament este influenţat de habitatul extrem în care trăiesc calmarii.

În apele de mare adâncime unde presiunea este enormă, întunericul deplin, întâlnirea cu o potenţială pereche este extrem de improbabilă. Prim urmare, calmarii masculi au dezvoltat cea mai eficentă strategie reproductivă, care maximizează şansele de inseminare şi transmitere mai departe a bagajului genetic, chiar dacă deseori mai dau rateuri, întâlnindu-se cu alţi masculi.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase