Prima pagină D:News

Păsările agresate devin la rândul lor agresoare

Redactia Descopera.ro | 10.04.2011 | ● Vizualizări: 59
Păsările agresate devin la rândul lor agresoare     corbi de mare, agresiune, violenta, copilarie, trauma, galapagos, pui, eclozare + zoom
Galerie foto (1)

La fel ca şi în cazul copiilor abuzaţi în copilărie, care mai apoi sub impactul violenţelor care i-au marcat,se transformă fără voia lor în adulţi cu un comportament agresiv, şi puii păsărilor care au fost abuzaţi în perioada de după eclozare ajung la maturitate exemplare extrem de agresive comparativ cu puii care nu au fost traumatizaţi.

Adulţii din specia corbilor de mare uriaşi care trăiesc în mari colonii pe Insulele Galapagos agresează deseori puii vecinilor de cuibărit. Noile studii ale unor ornitologi americani au descoperit cu surprindere că puii agresaţi devin la maturitate păsări cu un pronunţat comportament violent.

Păsările agresoare sunt în principale femele, care patrulează de-a lungul coloniei aşteptând ca părinţii să se ducă după hrană. Atunci, femelele adulte încep să le atace puii nepăziţi, ciupindu-i puternic, zgâriindu-i, şi chiar făcându-le avansuri sexuale. La întoarcerea părinţilor, puii acestora sunt deja speriaţi, stresaţi şi prezintă răni sângerânde.

Descoperirea este extrem de asemănătoare cu cazurile în care copii abuzaţi se transformă ulterior în adulţi violenţi. Conform unui studiu al U.S. Department of Health and Human Services, circa 30% din copii americani abuzaţi ajung să se tranforme în adulţi care îşi agresează proprii copii.

Cercetătorii cred că acest cilcul al violenţei repetitive are aceleaşi origini atât în cazul păsărilor cât şi al oamenilor, respectiv creşterea nivelului hormonilor de stres care sunt ulterior eliberaţi tot prin intermediul unui act agresiv.

"Este fascinant să descoperim un fenomen complex uman şi în cadrul corbilor de mare uriaşi, vietăţi care sunt mai asemănătoare cu crocodilii decât cu mamiferele. Studiile sugerează că descifrarea comportamentului agresiv al acestor păsări poate duce la crearea unui sistem pe baza căruia vom putea înţelege mai bine mecanismul care declanşează ciclul violenţei la oameni", declară ornitologul Jaquelyn Grace.

Sursa: Live Science