Home » D:News » Adolescentele obeze sunt mai vulnerabile la apariţia hipertensiunii, în comparaţie cu băieţii

Adolescentele obeze sunt mai vulnerabile la apariţia hipertensiunii, în comparaţie cu băieţii

Adolescentele obeze sunt mai vulnerabile la apariţia hipertensiunii, în comparaţie cu băieţii
Publicat: 17.10.2011
Obezitatea are un impact mai mare asupra tensiunii arteriale a fetelor adolescente decât a băieţilor. Tensiunea ridicată este un factor de risc legat de apariţia bolilor de inimă şi a atacurilor vasculare cerebrale.

Studiul, care s-a bazat pe un eşantion de 1.700 de adolescenţi, cu vârste între 13 şi 17 ani, a reliefat faptul că fetele au un risc de apariţie a hipertensiunii arteriale de trei ori mai mare.

Tinerilor implicaţi în studiu li s-au măsurat tensiunea arterială şi indicele de masă corporal. O valoare ridicată a presiunii sistolice este strâns legată de bolile de inimă şi atacurile cerebrale.
Cercetătorii au descoperit că băieţii obezi prezintă un risc de apariţie a tensiunii sistolice mari de 3.5 ori mai mare decât băieţii care se încadrează în limitele normale ale indicelul de masă corporală.
În cazul fetelor, în schimb, diferenţa este mult mai mare: adolescentele obeze au un risc de tensiune sistolică ridicată de 9 ori mai mare decât fetele normoponderale.

Cercetătorii Universităţii din California consideră că acest factor de risc ar putea contracara efectul protector al hormonilor estrogeni care, în mod obişnuit, le apără pe femei de boli cardiovasculare, până la menopauză.
Cercetătorii au demonstrat că, în ansamblu, un indice de masă ridicat şi o tensiune arterială ridicată vor duce la complicaţii cardiovasculare odată cu înaintarea în vârstă.

„Descoperirile sugerează că adolescentele care suferă de obezitate ar putea avea un risc mai ridicat de apariţie a problemelor cardiovasculare, decât bărbaţii”, a declarat dr. Rudy Ortiz, conducătorul studiului, care a adăugat că deosebirile pot fi atribuie nivelului diferit de activitate fizică depusă de fetele obeze, comparativ cu băieţii.

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase