Home » D:News » Paradoxal: diabetul prelungeşte viaţa bolnavilor de cancer pulmonar, sugerează un studiu norvegian

Paradoxal: diabetul prelungeşte viaţa bolnavilor de cancer pulmonar, sugerează un studiu norvegian

Paradoxal: diabetul prelungeşte viaţa bolnavilor de cancer pulmonar, sugerează un studiu norvegian
Publicat: 18.10.2011
Conform rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie şi cei de la Universitatea Trondheim, bolnavii de cancer pulmonar care suferă şi de diabet zaharat tind să trăiască mai mult decât cei care nu au diabet.

Cercetătorii au investigat 1.677 cazuri de cancer pulmonar prin analizarea datelor din altor cercetări precum: Studiul de Sănătate Nord-Trøndelag (HUNT), studiul asupra combinaţiei pemetrexed-gemcitabină (PEG) şi Studiul norvegian pentru cancerul pulmonar Biobank, fiind primul studiu de amploare care a adunat mai multe date dintr-o zonă geografică bine definită şi a investigat legătura dintre cancer pulmonar, diabet zaharat şi rata de supravieţuire.

Rezultatele cercetării au arătat că rata de supravieţuire a pacienţilor care au cancer pulmonar şi diabet zaharat, la 1, 2 şi 3 ani după diagnosticare, a fost mai mare decât în cazul celor care aveau doar cancer pulmonar.
În primul an, rata de supravieţuire a celor care aveau ambele boli a fost de 43%, comparativ cu 28% cât aveau pacienţii diagnosticaţi doar cu cancer; în al doilea an procentele au fost de 19% vs 11%, iar în al treilea – 3% vs 1%.

La pacienţii cu diabet zaharat, metastazele apar cu frecvenţă mai scăzută; acest fenomen explică parţial efectul diabetului asupra duratei vieţii la pacienţii cu cancer pulmonar, deoarece cei mai mulţi dintre aceşti pacienţi mor din cauza metastazelor şi nu a a tumorii primare.

Cercetătorii avertizează însă că pentru a demonstra ferm această conexiune este nevoie de studii avansate şi că diabetul nu ar trebui să fie considerat un motiv de a refuza tratamentul împotriva cancerului.

Sursa: EurekAlert!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase