Home » D:News » Pilulele anticoncepţionale înjumătăţesc riscul de a suferi de cancer ovarian

Pilulele anticoncepţionale înjumătăţesc riscul de a suferi de cancer ovarian

Pilulele anticoncepţionale înjumătăţesc riscul de a suferi de cancer ovarian
Publicat: 26.10.2011
Un studiu recent a dezvăluit că folosirea anticoncepţionalelor orale poate reduce riscul de a suferi de cancer la ovare cu aproape 50%.

Aceeaşi cercetare a arătat că naşterea unui copil are la rândul său un efect pozitiv, riscul de a fi victima cancerului ovarian scăzând cu 30% în urma unei sarcini.

Studiul, efectuat pe 327.000 de femei, a arătat că femeile care foloseau anticoncepţionalele orale prezentau un risc cu 15% mai mic de a suferi de cancer ovarian. Cele care au folosit pilulele anticoncepţionale timp de un an au prezentat o reducere a riscului cu 2,5%, pe când cele care au folosit aceste pilule timp de cinci ani reducerea riscului era de 13%. Cel mai bun rezultat a fost întâlnit în rândul femeilor care au folosit aceste pilule timp de 10 ani, riscul de a suferi de cancer ovarian fiind cu 45% mai mic.

Cu toate acestea, anticoncepţionalele orale nu au doar un efect benefic. Astfel, deşi acestea reduc riscul cancerului ovarian, cresc şansele de a suferi de cancer de sân şi cancer cervical.

Oamenii de ştiinţă cred că estrogenul conţinut de pilulele contraceptive reduce nivelul de estrogen creat de către ovare. Cercetătorii cred că acest hormon joacă un rol cheie în apariţia tumorilor. Astfel, un nivel mai mic al estrogenul în ovare conduce la un risc mai mic de a dezvolta cancerul ovarian, lucru confirmat şi de faptul că sarcinile reduc, la rândul lor, nivelul acestui hormon.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase