Home » D:News » Marijuana induce comportamente ce amintesc de schizofrenie

Marijuana induce comportamente ce amintesc de schizofrenie

Marijuana induce comportamente ce amintesc de schizofrenie
Publicat: 27.10.2011
Consumul de marijuana produce daune memoriei şi capacităţilor cognitive, susţine un nou studiu, realizat pe animale de laborator. Motivul pentru care acest drog are efectele mai sus amintite este acela că anumite regiuni ale creierului nu mai funcţionează sincronizat, iar rezultatele sunt asemănătoare cu comportamentul produs de schizofrenie.

Oamenii de ştiinţă au măsurat activitatea electrică din celulele nervoase ale unor şobolani de laborator, cărora li s-a administrat o substanţă cu efecte asemănătoare celor ale tetrahidrocanabinolului (THC), substanţa activă din marijuana.

Drogul a avut efecte minore în fiecare regiune a creierului, luată individual, însă a afectat sincronizarea dintre anumite regiuni cerebrale. Mai exact, au distorsionat fluctuaţiile normale ale activităţii electrice – undele cerebrale – în hipocampus şi cortexul prefrontal.

O lipsă de sincronizare între hipocampus şi cortexul prefrontal – regiuni asociate cu memeoria şi luarea deciziilor – se observă şi în cazul pacienţilor care suferă de schizofrenie.

Ca urmare a efectelor drogului, şobolanii nu au fost capabili să ia decizii corecte atunci când se plimbau printr-un labirint.

Abuzul de marijuana este un lucru comun printre suferinzii de schizofrenie. De fapt, într-un alt studiu, cercetătorii au arătat că THC-ul a reuşit să inducă simptome de schizofrenie chiar şi pacienţilor complet sănătoşi.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase