Home » D:News » Ritualuri de împerechere în lumea dinozaurilor

Ritualuri de împerechere în lumea dinozaurilor

Ritualuri de împerechere în lumea dinozaurilor
Publicat: 06.11.2011
Dinozaurii cu pene Oviraptor aveau cozi flexibile şi musculoase care, cred cercetătorii, erau utilizate în spectaculoase ritualuri de curtare, asemănătoare celor întâlnite azi la unele păsări.

Oviraptorii au trăit în Cretacic, în urmă cu 75 milioane de ani. Fosilele descoperite pe teritoriul Mongoliei arată că aceşti dinozauri aveau un mănunchi de pene ataşat la capătul cozii.

Un studiu nou, întreprins la Universitatea din Alberta, Canada, indică faptul că, la oviraptori, coda avea şi alte caracteristici aparte, comparativ cu alte specii de theropode (un grup de dinozauri din care se crede că ar descinde păsările actuale).

Astfel, coada era scurtă, datorită faptului că vertebrele erau cumva strânse una în alta, coada având astfel un mare număr de articulaţii pe o lungime mică, ceea ce o făcea foarte flexibilă. De asemenea, era şi foarte musculoasă.

La ce-ar fi putut folosi o coadă flexibilă, foarte musculoasă şi cu un smoc de pene în vârf? s-au întrebat cercetătorii.

O ipoteză interesantă este cea conform căreia oviraptorii îşi foloseau coada ca pe un element de recunoaştere şi de atracţie în cadrul ritualurilor de împerechere, aşa cum se întâmplă la unele specii de păsări actuale, cel mai obişnuit exemplu fiind păunul.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase