Prima pagină D:News

Din cauza încălzirii globale, oraşul lui Moş Crăciun rămâne fără zăpadă!

Redactia Descopera.ro | 11.19.2011 | ● Vizualizări: 326
Din cauza încălzirii globale, oraşul lui Moş Crăciun rămâne fără zăpadă!     moş crăciun, zăpadă, încălzire globală, schimbări climatice, rovaniemi, laponia, studiu + zoom
Galerie foto (1)

Un proiect elaborat de cercetătorii de la University of the Highlands and Islands din Scoţia anunţă că până în 2050 este foarte posibil ca în Laponia, Crăciunul să fie sărbătorit în absenţa zăpezii.

Studiul a fost efectuat pe o perioadă de trei ani, timp în care mai mulţi specialişti au analizat potenţialul impact al schimbărilor climatice asupra comunităţilor rurale mici de la Cercul Polar. Printre localităţile încadrate în acest teritoriu se numără şi Rovaniemi, oraşul natal al lui Moş Crăciun.

Institutul Finlandez pentru Mediu a prezis că până în 2050 temperatura medie anuală din Laponia va creşte cu aproximativ 3,8 grade Celsius. Prin urmare, perioadele în care peisajul va fi acoperit de zăpadă vor fi din ce în ce mai scurte, iar primăvara îşi va face apariţia mai devreme, aducând rafale de ploi.

Principalele domenii afectate de aceste schimbări climatice vor fi turismul şi agricultura. Dacă anul trecut, aproximativ 500.000 de turişti au vizitat Laponia, călătorind fie cu trenul, fie cu avionul, este foarte greu de crezut că oamenii vor mai veni să îl viziteze pe Moş Crăciun în lipsa zăpezii.

Deşi, la o primă vedere, încălzirea globală ar putea părea benefică pentru oamenii de aici, reducând costurile de energie şi favorizând dezvoltarea vegetaţiei, specialiştii spun că în cele din urmă, dezavantajele vor fi mult mai mari, la fel ca peste tot în lume.

Sursa: BBC News