Prima pagină D:News

Se reia căutarea extratereştrilor!

Redactia Descopera.ro | 12.09.2011 | ● Vizualizări: 45
Se restrânge căutarea extratereştrilor     extraterestri, telescop, planeta, nasa, allen telescope array, + zoom
Galerie foto (1)

După ce a fost scos în funcţiune din lipsă de fonduri în luna aprilie a anului curent, Allen Telescope Array a fost repus în activitate de către SETI Institute, iar în prezent, acest telescop de ultimă generaţie este folosit în căutarea formelor de viaţă şi civilizaţiilor extraterestre.

Telescopul respectiv este situat la aproximativ 482 kilometri nord de San Francisco, SUA, şi a fost construit cu ajutorul lui Paul Allen, co-fondator Microsoft, care a donat proiectului suma de 25 milioane USD. Cu toate acestea, lipsa fondurilor din ultimele luni a dus la scoaterea din funcţiune a uriaşului telescop.

Noile fonduri au fost obţinute parţial în urma unor donaţii publice, restul cheltuielilor urmând să fie asigurate de United States Air Force, ca parte a unei înţelegeri care stipulează ca telescopul să fie inclus în programul Space Situational Awareness.

Ştirea aduce noi speranţe celor care speră în descoperirea unor civilizaţii extratetestre şi dă un noi imbold programelor derulate de Institutul SETI, dedicat căutării unor dovezi ale existenţei unor fiinţe extraterestre inteligente (SETI - Search for ExtraTerrestrial Intelligence).

"Pentru prima dată în istorie, ne vom orienta telescoapele către galaxii despre care ştim că adăpostesc sisteme planetare care conţin planete cu condiţii de viaţă asemănătoare Terrei. Sperăm să descoperim acolo civilizaţii capabile să construiască transmiţători radio, pentru a reuşi astfel să intrăm în legătură cu ele", declară Jill Tarter, directorul Centrului de Cercetări din cadrul Institutului SETI .


Sursa: SETI