Home » D:News » Piramida lui Keops e gata să-şi dezvăluie secretele

Piramida lui Keops e gata să-şi dezvăluie secretele

Publicat: 16.12.2011
Porţile secrete din inima Marii Piramide ar putea fi deschise pentru prima dată în 2012, susţine o companie producătoare de roboţi din Marea Britanie.

Cei de la Scoutek UK consideră că au găsit rezolvarea unueia dintre dilemele pe care arheologii încearcă să le dezlege încă din 1872. Compania a reuşit să pătrundă, deja, în spatele uşilor şi a captat primele imagini cu ajutorul unui micro-robot serpentiform.

Ministerul Culturii a oprit, la un moment dat, cercetările în urma revoltelor ce au avut loc în Egipt, dar acum autorităţile sunt dispuse să permită arheologilor să continue studiul în piramidă.

Conducătorul expediţiei, Shaun Whitehead, a declarat: Sunt convins că putem relua cercetările în 2012″.

În tot acest timp, specialiştii de la Scoutek UK au lucrat la îmbunătăţirea robotului serpentiform.

Singura cale de acces în piramidă sunt tunelurile înguste de 20 de centimetri care nu pot fi parcurse decât de acest robot dotat cu cameră video. Specialiştii cred că tunelurile au fost create pentru a permite sufletului faraonului să poată circula.

„Scopul principal este acela de a monitoriza atent tunelurile pentru a aduna cât mai multe informaţii care să îi ajute pe arheologi. De asemenea plănuim să pătrundem dincolo de preţii care blochează drumul prin tuneluri”, a spus Whitehead.

Expediţia poartă numele de Djedi, după numele magicianului pe care l-a consultat Khufu atunci când a construit piramida.

Nu este pentru prima dată când un robot pătrunde în piramidă pentru a aduna informaţii. În 1993, cercetătorii au descoperit, cu ajutorul unui robot, o uşă mică fixată cu nişte cuie metalice. În 2002, un alt robot a reuşit să capteze imagini din interiorul unei camere după ce a „săpat” sub una dintre pietre.

Piramida este singura construcţie de pe lista celor şapte minuni ale lumii care încă mai există. Până în prezent, în ea au fost descoperite trei camere principale: cea a regelui, a reginei şi marea galerie.

Camera regelui comunică cu exteriorul prin două tuneluri, iar alte două tuneluri din camera reginei, care pătrund adânc spre baza piramidei, sunt blocate de blocuri de piatră. Din acest motiv, experţii cred că piramida ar putea avea o a patra cameră secretă.

Poarta, de care acum experţii încearcă să treacă pentru a ajunge în această presupusă cameră, este lustruită, lucru care indică faptul că acesta nu este doar un obstacol care să stopeze pătrunderea prafului în încăpere, ci o structură importantă din piramidă.

Sursa: dailymail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase