Prima pagină D:News

„Super Şerpaşul” lansează o nouă provocare

Redactia Descopera.ro | 12.22.2011 | ● Vizualizări: 144
Super Şerpaşul porneşte într-o nouă provocare     Super Sherpa, Everest, expediţie, Great Himalaya + zoom
Galerie foto (1)

Apa Sherpa, căţărătorul nepalez care a escaladat Muntele Everest de 21 de ori, a anunţat săptămâna aceasta că va iniţia o călătorie de 1.700 de kilometri prin Himalaya.

În ianuarie 2012, bărbatul în vârstă de 51 de ani, tată a trei copii, va iniţia o călătorie de 120 de zile alături de căţărătorul Dawa Steven Sherpa, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a schimbărilor climatice.

Iniţiativa celor doi va fi înregistrată drept prima expediţie oficială organizată de-a lungul traseului Great Himalaya din Nepal, de la deschiderea acestuia în septembrie 2011.

Apa Sherpa a descris traseul Great Himalaya drept unul din cele mai bune la nivel mondial, menţionând că expediţia reprezintă o oportunitate unică în viaţă.

Traseul se întinde de-a lungul lanţului muntos Himalaya de pe teritoriul Nepalului şi include unele dintre cele mai accidentate terenuri din lume.

Expediţia a primit numele de Climate Smart Celebrity Trek, iar cei doi căţărători speră că vor fi însoţiţi de celebrităţi de la Hollywood şi Bollywood. Cu toate acestea, organizatorii au recunoscut că până acum nu s-au anunţat doritori.

Apa Sherpa a cucerit pentru prima dată vârful Everest în 1990. De atunci el încearcă să aducă la cunoştinţa publicului larg schimbările dramatice prin care trece Everestul din cauza încălzirii globale şi a faptului că muntele devine din ce în ce mai periculos pentru căţătători.

Ultimele ascensiuni pe Everest, iniţiate de "Super Şerpaşul" au fost dedicate efortului de prezervare a regiunii. Prin urmare, expediţia din 2011 a fost făcută alături de o echipă de alpinişti care a adunat gunoiul lăsat pe munte de turişti.

Sursa: AFP