Home » D:News » Micro-acele din mătase ar putea înlocui, în viitor, seringile hipodermice

Micro-acele din mătase ar putea înlocui, în viitor, seringile hipodermice

Micro-acele din mătase ar putea înlocui, în viitor, seringile hipodermice
Publicat: 27.12.2011
Micro-acele reprezintă o soluţie nouă şi eficientă de administrare a medicamentelor, cu un mare potenţial de a înlocui seringa hipodermică utilizată în mod obişnuit. Utilizarea acestor dispozitive prezintă încă anumite dificultăţi, dar oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Tufts au îmbunătăţit metoda inventând micro-acele din mătase, care rezolvă multe dintre problemele modelelor precedente.

Cum funcţionează micro-acele? Un „plasture” cuprinzând un mare număr de ace minuscule este aplicat pe piele, iar acele străpung pielea în mod nedureros – graţie grosimii lor foarte mici – şi eliberează medicamentul conţinut în ele în mod treptat, dizolvându-se lent în sângele pacientului.

Totuşi, e dificilă reglarea precisă a vitezei cu care este eliberat medicamentul, există un mic risc de infecţie asociat cu înţeparea pielii, iar condiţiile tehnice de fabricare a micro-acelor pot afecta substanţele sensibile din interiorul lor.

Micro-acele din mătase, spun inventatorii, rezolvă aceste probleme.

Aceste ace sunt obţinute prin turnarea, în forme realizate dintr-un polimer special, a unui amestec ce conţine proteine din mătase şi substanţe medicamentoase, obţinându-se grupuri de micro-ace. Fiecare ac are 500 micrometri înălţime, iar vârful are o grosime mai mică de 10 micrometri.

Grupurile de micro-ace sunt prelucrate în continuare cu vapori de apă şi alte mijloace, la temperatura şi presiunea ambiante, rezultând micro-ace biocompatibile, capabile să se dizolve în corp şi să elibereze astfel substanţa medicamentoasă.

Variind parametrii procesului tehnic, se pot obţine diferite structuri ale proteinei, reglându-se astfel viteza cu care este eliberat medicamentul.

Iar adăugând proteinei din mătase tetracicilină (un antibiotic), se împiedică dezvoltarea stafilococilor pe suprafaţa pielii, acolo unde se aplică micro-acele, reducând astfel riscul infecţiei.

Sursa: gizmag

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase