Home » D:News » Emisiile de carbon vor întârzia următoarea Eră Glaciară

Emisiile de carbon vor întârzia următoarea Eră Glaciară

Emisiile de carbon vor întârzia următoarea Eră Glaciară
Publicat: 09.01.2012
Ultima glaciaţiune s-a încheiat în urmă cu 11.500 ani, iar data declanşării următoarei glaciaţiuni este tot mai greu de stabilit. Sursa confuziei o reprezintă emisiile de carbon din ultimele decenii, conform unui studiu de anvergură efectuat de cercetătorii britanici.

Conform datelor coroborate până în prezent şi publicate în periodicul Nature Geoscience, în mod normal, următoarea Eră Glaciară ar trebui să se declanşeze peste aproximativ 1.500 ani, dar se pare că va fi întârziată din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră, produse de activităţile industriale ale omului.

„La nivelul actual de dioxid de carbon prezent în atmosfera terestră, chiar daca emisiile de carbon vor fi stopate în totalitate, Terra va avea o lungă perioadă interglaciară”, declară profesorul Luke Skinner din cadrul Universităţii Cambridge.

Nivelul actual de dioxid de carbon atmosferic atinge valoarea de 390 ppm, iar alte studii independente au demonstrat că, dacă emisiile de gaze vor fi stopate imediat, nivelul concentraţiei de CO2 îşi va menţine aceleaşi valori pentru cel puţin 1.000 ani de acum încolo. Aceasta înseamnă că în atmosferă va rămâne suficientă căldură pentru topirea calotelor polare şi implicit creşterea nivelului mărilor şi oceanelor, chiar dacă oamenii nu vor mai circula cu maşinile şi nu vor mai arde combustibili fosili.

Cauza naturală responsabilă de tranziţiile Terrei de la glaciaţiuni la perioade interglaciare este reprezentată de variaţiile subtile ale orbitei terestre, cunoscute sub termenul de Ciclurile Milankovic, după numele lui Milutin Milankovic, un savant sârb care a descris acest fenomen, în urmă cu aproape 100 ani.

Ciclurile Milankovic se referă în principal la variaţiile care includ deviaţiile orbitei terestre faţă de Soare, gradul de înclinaţie a axei Pământului şi rotaţiile lente ale aceleiaşi axe.

Grupurile de presiune susţinute de marile corporaţii industriale, care se opun măsurilor de limitare a emisiilor de CO2, au îmbrăţişat cu entuziasm acest studiu, pe care îl prezintă deja ca un argument pentru continuarea politicilor proprii care vizează industrializarea cu orice preţ, alături dei goana după combustibilii fosili.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă din spatele studiului susţin în continuare că nivelul de CO2 a atins cifre record, iar omenirea va avea de înfruntat consecinţe incalculabile dacă nu se aiu măsuri de stopare a emisiilor.

Sursa: BBCNews

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase