Home » D:News » Antiperspirantele – responsabile pentru apariţia cancerului la sân?

Antiperspirantele – responsabile pentru apariţia cancerului la sân?

Antiperspirantele – responsabile pentru apariţia cancerului la sân?
Publicat: 15.01.2012
Parabenii, o clasă de chimicale care se regăsesc în antiperspirante, sunt prezenţi şi în multe tumori mamare, dar şi în ţesuturile celor care nu utilizează astfel de produse cosmetice care inhibă secreţia glandelor sudoripare.

Un nou studiu efectuat în Marea Britanie a analizat 160 de probe de ţesut mamar, prelevate de la 40 de paciente care au suferit mastectomii. În 99% dintre probe au fost găsite urme de parabeni, iar 60% dintre probe aveau cinci tipuri diferite de parabeni. Chiar şi la pacienţii care nu au utilizat niciodată antiperspirante au fost găsite urme de parabeni. Motivul, spun specialiştii, este că parabenii sunt folosiţi drept conservanţi pentru şampoane, cosmetice, produse farmaceutice şi chiar alimente.

Cercetarea nu arată categoric faptul că parabenii produc cancer. Specialiştii menţionează că este posibil ca persoanele care nu au cancer şi care sunt expuse la aceste substanţe să aibă aceeaşi cantitate de parabeni în ţesutul mamar, fără a fi afectate. Însă studiul nu a inclus şi o analiză a ţesutului mamar provenit de la persoane care nu suferă de cancer.

Oamenii se tem de aceste chimicale pentru că, la nivelul corpului uman, parabenii se comportă la fel ca estrogenul, iar expunerea mărită la acest hormon, pe întreaga durată a vieţii, este asociată cu riscul dezvoltării cancerului mamar. Din acest motiv, mulţi specialişti se tem că şi expunerea de lungă durată la parabeni ar putea duce la apariţia cancerului.

În Statele Unite, Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) nu are dreptul de a impune reguli industriei cosmeticelor, dar a pus la dispoziţia publicului un rezumat cu privire la ultimele cercetări legate de parabeni şi a declarat că şansele ca aceste chimicale să producă vreo formă de cancer sunt mici. „În prezent nu există niciun motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte conţinutul de parabeni din cosmetice”, a concluzionat FDA.

Aceeaşi părere o au şi specialiştii de la The American Cancer Society, organizaţie care are ca scop prevenirea cancerului. „Nu există studii epidemiologice solide care să evidenţieze legătura dintre cancerul mamar şi aceste substanţe chimice”, a declarat organizaţia pe situl propriu.

Sursa: TIME

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase