Home » D:News » Celulele stem ar putea reda vederea persoanelor nevăzătoare

Celulele stem ar putea reda vederea persoanelor nevăzătoare

Celulele stem ar putea reda vederea persoanelor nevăzătoare
Publicat: 25.01.2012
Două persoane nevăzătoare par să îşi recapete vederea după ce au urmat un tratament experimental cu celule stem embrionare.

Sunt mai bine de 10 ani de când celulele embrionare au fost izolate pentru a putea fi crescute în laborator. În tot acest timp, majoritatea cercetărilor din domeniu au fost efectuate pe animale de laborator.

Noul studiu a testat pentru prima dată efectele unui tratament cu celule embrionare asupra corpului uman.

Cercetătorii de la Universitatea din California au implantat celule stem embrionare în unul din ochii fiecărui participant la studiu. Unul dintre voluntari suferea de o formă „uscată” de degenerare maculară, cauzată de vârstă (cea mai des întâlnită cauză a orbirii), iar celălat suferea de o afecţiune congenitală, cunoscută drept boala Stargardt şi care duce la pierderea totală a vederii. Pentru niciuna dintre aceste afecţiuni nu există tratamente.

După patru luni, pacienţii au dat semne de îmbunătăţire a vederii, fiind capabili să citească litere de dimensiuni din ce în ce mai mici de pe panoul de control oftalmologic. Pacientul care suferea de maladia Stargardt şi care, la începutul studiului, nu vedea nicio literă de pe acest panou, a ajuns să vadă primele 5 cele mai mari litere.

Totuşi, specialiştii spun că la pacientul care suferă de degenerare maculară, efectele de îmbunătăţire a vederii s-ar putea datora unor factori psihologici, deoarece chiar şi ochiul netratat a înregistrat performanţe mai bune.

În ciuda îmbunătăţirilor, cei doi participanţi la studiu sunt încă nevăzători, conform definiţei legale.

Scopul studiului a fost acela de a demonstra că tratamentul cu celule stem embrionare este unul sigur pentru oameni, neurmărind îmbunătăţirea vederii. Din acest motiv, specialiştii s-au declarat mai mult decât mulţumiţi, mai ales că nu au apărut semne care să indice respingerea celulelor.

După colectare, celulele stem embrionarea se pot transforma în orice fel de celulă, având capacitatea de a le înlocui pe cele defecte din organism. Oamenii de ştiinţă speră să valorifice aceste celule pentru a crea ţesuturi şi a le înlocui pe cele deteriorate. Cu toate acestea, procesul este unul controversat, în condiţiile în care colectarea celulelor stem distruge embrionul.

Sursa: AP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase