Home » D:News » Nanoroboţii luptă împotriva cancerului (VIDEO)

Nanoroboţii luptă împotriva cancerului (VIDEO)

Nanoroboţii luptă împotriva cancerului (VIDEO)
Publicat: 20.02.2012
ADN origami, o tehnică folosită pentru a construi structuri ADN, ar putea fi mai mult decât un concept de design interesant.

Oamenii de ştiinţă spun că ADN-origami ar putea fi utilizat pentru a găsi şi a distruge celule din organism.

Cercetătorii le numesc nanoroboţi pentru că aceste noi capsule îndeplinesc sarcini robotice. Ele folosesc un sistem similar cu cel al celulelor din sistemul imunitar pentru a comunica cu receptorii din exteriorul celulelor.

Oamenii de ştiinţă au creat structura nanoroboţilor folosind un software cu sursă deschisă numit Cadnano. Apoi, au construit nanoroboţii folosind metoda ADN origami. Fiecare dispozitiv are un diametru de aproximativ 35 de nanometri şi conţine 12 situri interioare care permit ataşarea moleculelor şi două poziţii exterioare pentru ataşarea aptamerilor, lanţuri scurte de nucleotide cu secvenţe speciale pentru recunoaşterea moleculelor din celulele ţintă. Aptamerii acţionează ca nişte clame: atunci când se ajunge la ţintă, ele permit deschiderea dispozitivului şi împrăştierea substanţei din interior.

Specialiştii au explicat că mecanismul funcţionează ca un lacăt cu cifru: mecanismul se declanşează doar atunci când ambii markeri sunt la locul potrivit. Până în prezent, au fost testate 6 combinaţii de aptameri, fiecare fiind programată să vizeze un alt tip de cancer.

Deoarece nanoroboţii pot fi programaţi pentru a-şi elibera substanţa doar atunci când constată că celulele ţintă sunt într-un anumit stadiu de boală, ei reuşesc să atingă un grad ridicat de precizie şi specializare, pe care alte medicamente nu reuşesc să îl îndeplinească.

Momentan, oamenii de ştiinţă plănuiesc să testeze nanoroboţii pe animale, iar dacă cercetarea va avea succes, atunci ea are mari şanse să devină un tratament de uz uman împotriva cancerului.

Sursa: Nature

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase