Home » D:News » Ursii polari ar putea disparea pana in 2100

Ursii polari ar putea disparea pana in 2100

Publicat: 11.09.2007
Ursii polari ar putea disparea pana in 2100
Mai mult de doua treimi dintre ursii polari de pe glob vor disparea pana in 2050 din cauza incalzirii globale care topeste calota glaciara arctica, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani si canadieni, preluat de thisislondon.co.uk.

Pana in 2050, 42% din gheturile din Oceanul Arctic vor disparea din cauza incalzirii globale. Pana in 2100, ursii polari vor disparea de pe glob, potrivit raportului realizat de U.S. Geological Survey.

Cercetatorii au publicat acest raport in speranta ca autoritatile americane vor include ursul polar pe lista speciilor pe cale de disparitie.

O echipa de oameni de stiinta americani si canadieni a petrecut sase luni studiind trei grupuri de ursi polari, in natura si in laborator, unde a folosit modele statistice sofisticate create pe computer.

Unii membri ai echipei de cercetatori cred ca numarul de ursi polari ar fi mai mic decat cel din rapoartele oficiale. World Conservation Union crede ca aceasta specie numara in prezent intre 20.000 si 25.000 de exemplare.

Calota arctica se incalzeste mai repede decat orice alta zona de pe glob si decat au prevazut-o modelele pe computer. Specialistii se tem ca gheturile vor ajunge la un punct cand acest proces va deveni ireversibil.

Fara gheata, ursii polari vor fi fortati sa traiasca pe uscat, unde nu pot vana eficient. Animalele nu vor avea timp sa se adapteze la noul habitat. Expertii cred ca putini pui de urs vor supravietui si ca stresul va provoca aparitia sterilitatii la femele.
Groenlanda si Norvegia au cele mai mari populatii de ursi polari. Un sfert din exemplarele acestei specii traiesc in Alaska si calatoresc pana in Canada si Rusia.

Nu toti cercetatorii cred ca incalzirea globala se produce la un ritm atat de alert. Multi cred ca vinovati pentru disparitia ursilor sunt vanatorii care cauta trofee. Majoritatea acestora sunt americani, canadieni si rusi.

In Canada, Statele Unite si Groenlanda, autoritatile permit localnicilor sa ucida anual un numar limitat de ursi. (MEDIAFAX)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase