Home » D:News » Romania, pe locul 20 intr-un top 30 al tarilor europene unde e bine sa traiesti

Romania, pe locul 20 intr-un top 30 al tarilor europene unde e bine sa traiesti

Romania, pe locul 20 intr-un top 30 al tarilor europene unde e bine sa traiesti
Publicat: 16.07.2007
Romania se situeaza pe locul al 20-lea in topul 30 al tarilor europene unde este bine sa traiesti (The European Happy Planet Index), potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de New Economics Foundation (NEF).

Islanda se afla in fruntea topului ce a avut in vedere evaluarea bunastarii populatiei in raport cu cantitatea de resurse ecologice consumate, informeaza sky.com.

Happy Planet Index se abate de la analizele economice traditionale pentru ca incearca sa combine criteriile subiective cu cele obiective pentru a intelege relatia dintre "nivelul de bunastare" raportat de cetatean si resursele materiale, naturale ale tarii.

Specialistii au masurat cantitatea de dioxid de carbon eliminata, gradul de satisfactie si speranta de viata ale populatiei fiecarei tari participante la studiu, pentru a calcula cat de eficient sunt convertite resursele fiecarui stat in bunastare.

Raportul publicat impreuna cu Friends Of The Earth a scos la iveala faptul ca, la nivel general, Europa este din ce in ce mai ineficienta in a furniza cetatenilor sai starea de bunastare exprimata in termeni de fericire relativa si speranta de viata. Specialistii spun ca Europa este mai poluata in prezent decat era in 1961.

Studiul a mai scos la iveala faptul ca oamenii au aceleasi probabilitati de a avea o viata satisfacatoare, indiferent de nivelul lor de consum.

Pe primele cinci locuri in top se afla, in ordine, Islanda, Suedia, Norvegia, Elvetia si Cipru, in timp ce ultimele cinci locuri sunt ocupate de Lituania (pe 25), Ungaria (26), Grecia (27), Bulgaria (28), Luxemburg (29) si Estonia (30).

Marea Britanie s-a situat pe locul al 21-lea in acest top pentru ca este una dintre cele mai poluante tari.

Analiza Happy Planet Index este diferita, prin metodologia sa, de Human Development Index realizat de ONU, care utilizeaza drept criterii speranta de viata, nivelul de educatie si produsul intern brut pentru a calcula nivelul de bunastare. (MEDIAFAX)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase