Home » D:News » Cineva, acolo, te priveste…

Cineva, acolo, te priveste…

Cineva, acolo, te priveste…
Publicat: 26.07.2007
Persoanele care se simt observate isi schimba comportamentul si actioneaza mai putin egoist, potrivit unui studiu publicat, joi, de revista americana Science, transmite AFP.

Atunci cand le este in joc reputatia, si animalele si oamenii au tendinta de a da dovada de mai mult altruism, care contribuie la majorarea valorii sociale a celui care afiseaza acest comportament, potrivit studiilor anterioare.

O simpla imagine reprezentand o pereche de ochi stilizati, afisata, de exemplu, pe ecranul unui calculator, este suficienta pentru a schimba comportamentul unui individ. In acelasi fel, daca imaginea unor ochi este plasata pe o cutie destinata colectarii de fonduri, oamenii se dovedesc mai generosi decat in cazul in care trebuie sa depuna donatii intr-o cutie care are ca ilustratie o floare.

Manfred Milinski de la institutul Max-Planck din Plön (Germania) si Bettina Rockenbach de la Universitatea Erfurt (Germania) au descoperit ca creierul uman este de fapt "programat" pentru a reactiona astfel. Cercetatorii au aratat ca animalele, nu numai mamiferele, ci si pasarile si anumiti pesti, isi modifica modul de actiune daca se stiu observate.

Din acest motiv, observatorul trebuie sa il priveasca pe cel observat fara a fi vazut pentru a colecta informatii corecte. (MEDIAFAX)

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase