Home » D:News » NASA, pregatita sa lanseze naveta Endeavour

NASA, pregatita sa lanseze naveta Endeavour

NASA, pregatita sa lanseze naveta Endeavour
Publicat: 06.08.2007
NASA se pregateste sa lanseze naveta Endeavour spre Statia Spatiala Internationala, pentru o noua misiune de construire a acesteia, dupa o serie de amanari provocate de probleme tehnice si de recentele dezvaluiri despre astronauti care ar fi zburat in stare de ebrietate, potrivit AFP.

In afara de aceste socante dezvaluiri care au afectat imaginea agentiei spatiale americane, amanarea lansarii a fost provocata si de sabotarea unui computer care urma a fi amplasat in laboratorul american Destiny de pe Statia Spatiala Internationala (ISS). Acesta are rolul de a colecta si de a retransmite datele de la senzorii de pe platforma externa a statiei. In prezent, datele sunt stocate in senzori si nu sunt accesibile imediat.

Lansarea navetei Endeavour este prevazuta pentru miercuri, 8 august, la ora 22.36 GMT, de la Centrul spatial Kennedy, in apropiere de Cape Canaveral, Florida, in timpul unei ferestre de zece minute.

Acesta este primul zbor al navetei Endeavour de la accidentul navetei Columbia din februarie 2003, care a determinat NASA sa opreasca la sol flota de navete spatiale timp de doi ani si jumatate, in vederea efectuarii unor imbunatatiri. Naveta Columbia s-a dezintegrat la intrarea in atmosfera, iar in acest accident au murit cei sapte astronauti care formau echipajul.

Obiectivul misiunii Endeavour este de a livra si instala pe ISS o grinda metalica cu o greutate de 1,58 tone, de dimensiunea unui automobil, care va intari structura Statiei. Astronautii trebuie sa inlocuiasca unul dintre cele patru giroscoape de pe ISS si sa instaleze o platforma exterioara de stocare care cantareste in vid 3,3 tone. Naveta Endeavour va transporta pe Statie 2,7 tone de provizii si echipamente.

Agentia spatiala americana a prevazut inca cel putin 12 zboruri pana la sfarsitul anului 2010 pentru a termina construirea ISS si a putea retrage din circulatie flota actuala de navete spatiale.

NASA a mai prevazut si o misiune pentru revizia telescopului spatial Hubble, in 2008.

Statia Spatiala Internationala este un proiect in valoare de 100 de miliarde de dolari, la care participa 16 tari. (MEDIAFAX)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase