Home » D:News » Igiena orală previne meningita

Igiena orală previne meningita

Igiena orală previne meningita
Publicat: 23.02.2012
Periajul dinţilor şi folosirea aţei dentare în mod regulat ar putea ajuta la prevenirea meningitei, sugerează un nou studiu, care a găsit o legătură între igiena orală şi această boală.

Cercetătorii din Zurich, Elveţia, au descoperit în sângele pacienţilor care sufereau de meningită o bacterie identificată recent, numită Streptococcus tigurinus. Această bacterie se găseşte şi la persoanele care suferă de spondilodiscită (o inflamaţie la nivelul coloanei vertebrale) şi de o boală de inimă numită endocardită.

Doctorul Andrea Zbinden, coordonatorul studiului a declarat că bacteria „pare a avea un potenţial natural de a provoca o boală gravă”. Ea explică faptul că bacteria ajunge în sânge atunci când gingiile sângerează.

Meningita, o boală care produce inflamarea ţesuturilor din jurul creierului şi care poate fi fatală, poate fi cauzată atât de Streptococcus tigurinus, cât şi de alţi agenţi patogeni (virusuri, bacterii sau alte microorganisme.)

Nu este pentru prima dată când cercetările indică faptul că bacteriile prezente în cavitatea bucală pot afecta organismul. De-a lungul anilor, oamenii de ştiinţă au mai descoperit că anumite bacterii din gură pot provoca atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale atunci când ajung în fluxul sanguin, unde determină formarea unor cheaguri de sânge.

Sursa: Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase